2020.07.31 15:23 Kóborló Olvasottság: 211x
3

A köddel érkezők

Sorolhatnám azon filmkészítők neveit, akiket kimondottan megkedveltem, mióta a horror a kedvenc filmes műfajom lett, de nem teszem, mert bizonyára igencsak hosszú lenne egy efféle felsorolás. Viszont John Carpenter neve mindig kiemelkedő volt. Számomra ő testesíti meg azt, amit szeretek a horror műfajában, és emiatt nagyon sajnálom, hogy az utolsó rendezése immáron tíz évvel ezelőtt volt (The Ward). Azóta persze fel-feltűnik egyes produkcióknál mint producer vagy mint zeneszerző. Amiatt pedig, hogy nem készít filmeket idestova több mint tíz éve, mindig előveszem a régebbi filmjeit, és még mindig nem tudom megunni őket, hisz szinte egytől-egyig zseniális alkotások voltak. Persze azért becsúszott egy-két közepes alkotás is, de még azok is hatásosak voltak. Nem merném Carpenter legjobb három, de még akár a legjobb öt filmje közé se sorolni jelen alkotását, de az biztos, hogy a kedvenceim közt a helye ennek a filmnek is.

A története jó, kifejezetten élvezetes, és kellő mértékben tartalmaz megfelelő mennyiségű misztikumot, ami szuper párost eredményez Carpenter rendezői védjegyéivel. Tehát történetileg semmi kifogásolható nem található a filmben, feszült és izgalmas. Kimondottan jó atmoszférával rendelkezik a produkció, és ehhez a szereplőgárda is rendesen odatette magát. Tulajdonképpen az összes szereplő kedvelhető, még azok is, akik a forgatókönyv alapján kissé gyarlóbbak lennének, de ezzel is csak azt érték el, vagyis nálam biztos, hogy még emberibbnek hatnak, emiatt pedig a szimpátiámat egyből meg is nyerték, ami nagy előnye akármelyik horrorfilmnek. Carpenter kimondottan szeret olyan színészeket alkalmazni, akikkel már dolgozott együtt, bár ez igaz a stábjának a többi tagjára is.

A köddel érkezők

A köd nem egy vérbő horror volt, hisz véres jeleneteket szinte egyáltalán nem találhatunk benne, én mégis egy teljesen jól működő és szórakoztató horrorfilmként tekintek rá. Tulajdonképpen nem is egy gyors történetvezetésű film, hisz bőven elidőzik a rendező a minőségi hangulat megteremtésén. Ehhez pedig kimondottan jól passzoltak még a film zenei betétei is, melyeket szintén John Carpenternek köszönhetünk. A technikai kivitelezései lehet, hogy mára már egy kicsit kopottasnak hatnak, talán ezért is készítettek a filmből 2005-ben egy remake-et (amiben mondjuk a technika már jobb, viszont minden másban alulmúlja az alapjául szolgáló produkciót).

Számomra ennek a Carpenter-filmnek is ott a helye a horror örökzöldjei közt, még akkor is, ha nem ez volt a Mester kezei alól kikerülő filmek legjobbja.

77 A köd  (1980)

horror | thriller

A nyugati part egy kisvárosában hat meggyilkolt tengerész reinkarnálódott szelleme jelenik meg, s baljóslatú, halálos ködöt hoznak magukkal, mely az egész várost beborítja.... több»

3