2020.09.15 12:26 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Segíts, Elek!!!

Igaz, hogy csak 1974–75 között futott, és összesen 13 epizód készült belőle, de Romhányi József rímjeivel és Balázs Péter, na meg Szuhay Balázs szinkronjával zseniálisra sikeredett!

Minden epizódban szinte ugyanaz a forgatókönyv. Minden állatnak beígéri, hogy segít és megcsinálja, persze busás fizetségért, ami minden esetben rengeteg káposzta, amit a károsultak csak nagy nehézségek árán tudnak beszerezni. Mekk mester persze iszonyatosan nagy lendülettel nekikezd, de a vége természetesen teljes csőd és káosz lesz. Soha, persze egyetlen kivétellel, ami a szabó mesterség lesz, nem sikerül semmi sem. Kiderül, hogy valamennyit ért a mesterségekhez, de inkább csak balfácánoskodik, mint javít.

Segíts, Elek!!!

Ami még kifejezetten poénos, nem elég, hogy szétbarmol mindent, de a kontár munkája után még lefitymálja a megrendelőket, ami persze a végén mindig tettlegességbe fajul. Szegény Mekk mestert jól elnáspángolják, és a büszkén hirdetett cégtábláját is leverik.

Romhányi hatalmas szövegeket kreált a bábfilmhez, és a szereplők neveit is zseniálisan, de tudatosan választotta. Néhány példa erre: Nyihaha Manci, Komondor Andor, Kakas Konrád, Vizsla szakács, Véreb vőlegény, Medve Barnabás. Szerintem mindenkinek meg kellene legalább egyszer nézni ezt a korszakalkotó, aranyos sorozatot. Kötelezővé tenném az általános iskolák alsó tagozatán.

A készítők nagyon odafigyeltek a szép és helyes, káromkodás nélküli beszédre, és hogy a gyermekek játékosan ismerjék meg a körülöttünk élő állatokat is. De a lényeg, hogy Tehén Helén a végén csodálatos ruhát kap a Mestertől. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy az ilyenfajta mesék kivesztek és eltűntek a magyar filmgyártásból. Romhányi "rímhányó " József örökét senkinek sem sikerült átvennie. Ráadásul ma már csak digitálisan hoznak létre mesefilmeket is. Mindegy is, élvezzük ezt a kivételes gyöngyszemet!

animáció | családi | rövidfilm | szatíra | vígjáték

Mekk Elek korunkban Misi mókus és Süsü mellett a magyar bábfilm-történet halhatatlan figurái közé tartozik, s ez talán nem is annyira az egyébként kitűnő animátorok... több»

2