2020.12.16 19:06 Kóborló Olvasottság: 305x
1

A vasorrú bába legendája

Nem sok, Oroszországból származó horrorfilmhez volt ezidáig szerencsém, talán csak a 2016-os Rettegés a város alatt és a 2017-es Nevesta ugrana be e téren, ezért kimondottan örültem, hogy 2020-ban két, Oroszországból származó horrorfilm is elérhetővé vált a nagyvilág számára. Az egyik a Sputnik, ami egy sci-fi elemekkel megtűzdelt horror (amihez még nem volt szerencsém, de hamarosan majd pótlom a lemaradásomat), míg a másik film a Yaga. Koshmar tyomnogo lesa.

A két film közül egyértelműen erre az alkotásra volt a kíváncsiságom jobban kiélezve, hisz egy olyan legendás lény áll a története középpontjában, amit eddig igencsak kevés film vett alapjául (hirtelen csak a 2019-ben bemutatott Hellboy jut eszembe, ahol volt egy kisebb szerepe), pedig szerintem a Baba Yaga személye (vasorrú bábaként ismerhetjük) kimondottan adja is magát egy jó kis horrorfilmhez. Hogy ezt végül nem az amerikaiaktól kaptuk meg, hanem az oroszoktól, kissé szokatlan, de ha a legendáját nézzük, valóban az orosz népmeséknek az egyik legismertebb, és egyben az egyik leggonoszabb alakja.

A vasorrú bába legendája

A film legnagyobb erénye az, amit ezidáig az összes orosz horrorfilmben láttam, hogy kimondottan erős a hangulata. Írhatnám azt is, hogy sötét, sok esetben igencsak nyomasztó atmoszférát képesek teremteni, és ez alól eme alkotás sem lett kivétel. Tetszett az is, ahogy a film első pár percében körbeírják a lény legendáját, de persze azt, hogy kiről vagy miről is van szó, nem kötik az orrunkra, hisz arról majd a történet gondoskodik, ahogy halad előre.

A film kimondottan jól építkezik a misztikumra, és talán pont emiatt egész sokáig élvezetes is marad a története. Viszont egy idő után sajnos zavarossá válik a történeti elemek kuszasága, főleg azután, hogy az események felpörögnek. Körülbelül a feléig egy erős és jó film benyomását keltette bennem, utána jöttek többek közt a már fent említett hibák, sajnos viszont ezt itt még megtámogatták nem épp szép CGI technikával is, ami tovább rontotta nálam a film megítélését.

A karakterek is igencsak változó minőségben lettek megírva. Volt, akinek a megismertetése a nézővel egész jó lett, viszont ennek az ellentéte is észrevehető volt, pedig legalább annyira fontos karakter volt ő is, mint a film két főszereplője. Viszont a színészi játékokról rosszat nem tudnék írni, mert kimondottan hitelesek voltak e téren.

Összegezve: talán kissé sokat vártam a filmtől, főleg a témaválasztása és az eleinte kimondottan erős hangulata miatt, és talán pont ezen témák egyenletes romlása miatt csalódtam benne akkorát, hogy két csillagnál nem tudnám jobbra értékelni a kész filmet.

horror

Maguk mögött hagyva régi életüket egy kis család vidékre költözik, ahol legkisebb lányuk mellé dadust fogadnak. Az idős hölgy hamar elnyeri a család bizalmát, ám fiuknak... több»

1