2021.08.15 17:54 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 141x
1

Ha Kersey nője leszel, meghalsz!

A Bosszúvágy filmeket kedvelem, nem is titkoltam sohasem, de... Itt már megakadt a széria, és elveszítette az aktualitását. Oké, Kersey-nek megölik a feleségét és a lányát, amit megbosszul. Ez rendben is van. Sőt, talán kissé átfordult már értelmetlen gyilkolásba a harmadik epizódban, ami már nem tetszett (mármint logikailag), ott inkább az volt bejövős, hogy inkább egy véres akciómozit láthatunk piszok jó fegyver arzenállal és végérvényesen "felébredt" civilekkel megspékelve. Michael Winner sem vállalta már a film rendezését, így J. Lee Thompsonra hárult a nem kis feladat, hogy a nem túl erős forgatókönyvből egy nézhető és tisztességes mozit rakjon le elénk.

Ami többé-kevésbé sikerült is neki, de sajnos itt már a történet és a film tempója sem túl erős, plusz már-már hihetetlen Kersey szinte emberfeletti ereje és tudása, mert azért ne felejtsük el, ő egy átlagember, aki bosszúállóvá avanzsált az elmúlt részek alatt. Egy megkurtított költségvetés és kissé érthetetlen sztori jobb és rosszabb részekkel, na ez az, amit kapunk közel másfél órában. Sajnos a színészi gárda sem túl veretes, ami meg is látszik a színvonalon. Miről is van szó nagy vonalakban?

Ha Kersey nője leszel, meghalsz!

Egy rémálommal kezdődik a film, ami a rengeteg gyilkosság után egy kicsit fura. A helyszín még mindig Los Angeles, Kersey ott dolgozik mint építész. Aktuális partnere, Karen Sheldon (Kay Lenz) megint egy újságíró, akivel Kersey nagy nyugalomban és kiegyensúlyozottan éli mindennapjait. Egy nap viszont Karen lánya, Erica (Dana Barron) drogtúladagolásban meghal. A kábítószert Erica barátjának az egyik ismerőse adja neki, JoJo Ross (Héctor Mercado). Majd nem sokkal később Erica szerelme, Randy (Jesse Dobson) felelősségre vonja JoJot, mit csinált.

JoJo hasbaszúrja Randyt, aki azonnal meghal, de Kersey észreveszi JoJot, és lelövi, aki egy dodzsempálya tetejére esik, és áramütésben meghal. Ahogy hazaér, egy borítékban talál egy papírt, amire az van írva: "Mindent tudok rólad". Meglepődni sincs ideje, hiszen megcsörren a telefon, és Nathan White (John P. Ryan), egy zsaroló meghívja magához, hogy elmondja, mit akar tőle. White elmondja neki, hogy felesége halála után a lánya egyetemi évei alatt kábítószer-túladagolásban halt meg, és ő arra tette fel az életét, hogy a drogterjesztőket megbüntesse, mert rájött, hogy a rendőrség mennyire impotens ezekben a dolgokban, hiszen sok zsaru a korrupció könnyű útját választja. Kersey gondolkozási időt kér, majd elvállalja, hogy együtt dolgozik White-tal. Eközben a rendőrség két nyomozója, Reiner (George Dickerson) és Nozaki (Soon-Tek Oh) a gyilkos nyomába erednek.

Szerintem a sztori ahhoz túl bonyolult, hogy elmeséljem, vagyis inkább lekörmöljem, de a többi résszel ellentétben itt már sokkal rafináltabban "dolgozik" hősünk, különböző trükköket is bevet, amik azért kifejezetten látványosak. Itt a különböző csavarok is rettenetesen érdekesek, de azért akció és vér is van bőven, ebben nem csalatkozhatunk. Minden, ami annak látszik, nem az, és minden, ami nem annak néz ki, még igaz is lehet, valahogy így lehetne aposztrofálni ezt az akciómozit. Szakít a hagyományokkal, de újabb elemekkel is gazdagodik. Korrupt rendőrök, hamis néven dolgozó dílerek, gátlástalan gyilkosok szövevényes labirintusa, ahol egyetlen fix pontunk van, az pedig maga Paul Kersey (Charles Bronson) és az ő hitvallása. Mindenki fizessen meg a bűneiért!

Egy tisztességes iparosmunka a nyolcvanas évek végéről. Nem rossz, de nem is kiemelkedő. Charles Bronson ennél készített sokkal jobb mozikat is. De ezt is nyugodt szívvel merem mindenkinek ajánlani. Meg hát a mai társadalmunkból nagyon hiányoznak a Paul Kersey-k. Kellemes kikapcsolódást!

akció | dráma | krimi | thriller

A hírhedt Paul Kersey újra saját maga akar igazságot szolgáltatni, amikor barátnőjének egyetlen lánya kábítószer túladagolásban meghal. Paul keresni kezdi az embereket, akik... több»

1