2021.08.21 12:56 Sachiko Olvasottság: 137x
1

Valami hiányzik, valami kimaradt...

Sokáig váratott magára. Mikor megtudtam, hogy egy évig halasztják ennek a történetnek az utolsó két részét, elsírtam magam. Sokat vártam tőle, nagyon sokat, talán túlságosan is sokat.

Vegyesek az érzéseim. Ennek több oka is van. Először is, mivel volt egy nagyobb szünet történetünk első három része és a befejezése között, elhatároztam, hogy kiolvasom az eredeti művet, a Nobuhiro Watsuki által írt, ugyanilyen címmel ellátott mangát. Arról csak annyit mondanék: gyönyörű volt.

Valami hiányzik, valami kimaradt...

Hogy is fogalmazzak? Vártam, hogy valami hasonlót kapok majd a filmben is, hogy újra átélhetem azokat az eseményeket, hogy újra együtt sírhatok és együtt nevethetek a szereplőkkel. És akkor jött a csalódás. Nem azt kaptam, amire számítottam, úgy éreztem, elsiették az egészet, nem figyelnek a részletekre, az ok-okozatiság háttérbe szorul. Természetesen nem szabad összekeverni a filmet a mangával. A kettő két, egymástól független, különálló darab. Ezt én is tudom.

A film eleje ígéretesnek tűnt. Látszott, hogy az előző részekhez képest sok változáson ment keresztül. Mind filmezés-technikai téren, mind karakter-játék téren rengeteget fejlődött. Külön plusz pontot jelentett a két óránál is több játékidő. Hozta a hangulatot, a zene fantasztikus volt. A körítés elsőosztályú. Csak a tartalom... a lényeg... Szerintem az valahol eltévedt útközben. Úgy éreztem, hogy nagyon sokat akarnak egyszerre lenyomni a nézők torkán, akcióból így nem is volt hiány. Csak a köztes lépések, azok hiányoznak. Az okok, amiért a harcok történnek, nem voltak kidomborítva. Mintha siettek volna.

A karakterekre egy rossz szavam se lehet. Amit csak lehetett, kihoztak magukból, ezért külön tisztelettel adózom feléjük. Azonban szívesen láttam volna ezt a filmet két kétórás felvonásban, egy ilyen, hogy: Part1 és Part2, igen, az tetszett volna.

Annyit mondhatok, hogy ez a film szép befejezése a legendának. Szép. De nem méltó befejezése. Sokkal több mindenről is szólhatna. Mert úgy érzem, nem mond el mindent Kenshin lelkéről (Ken=kard, shin=lélek). A bensőjében lezajló történetét nem is zárta le, nem is fejezte be, úgy lóg a levegőben, legalábbis szerintem.

Aki látta eme műnek az első három részét, az bizonyára ezt sem hagyja ki. Sőt bátorítani szeretném, hogy ne hagyja ki. Megéri megnézni. Egyszer megéri. A kardpárbajok emberfelettiek, látványból nincs hiány. Csak valami mégis kimaradt, valami hiányzik...

akció | dráma | kaland

Kenshint utoléri a múltja. Megsemmisül a kedvenc étterme, a romok helyén pedig egy titokzatos üzenet várja őt. több»

1