2021.08.26 17:42 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 111x
2

Szakmát akarsz? Legyél trollvadász!

Imádom az északi vagy skandináv filmeket, legyen az horror, thriller vagy misztikus film. Igen ám, de ez egy igazi, hamisítatlan mockumentary csipetnyi fekete humorral és misztikummal, sőt, horrorisztikus elemekkel megtámogatva. De szerintem a film zseniális, egyfelől a gyönyörű norvég tájak miatt, másfelől maga a sztori nálam nagyon betalált.

André Øvredal, a rendező A Boncolás és a Lidérces mesék éjszakája című filmeken kívül még nem készített mást, így el lehet róla mondani, nem kapkodja el a filmkészítési munkálatokat. A filmben jól eltalálja a karaktereket, főleg Hans, A trollvadász szerepében játszó Otto Jespersen az, aki megfogott, zseniális a fickó.

Szakmát akarsz? Legyél trollvadász!

Nagyon szépen van fényképezve a film, az esti felvételek is tiszták, a softlightot pazarul használják, és hiába kézi kamerásak a felvételek, ez ne tévesszen meg senkit, a filmet profi operatőr, Hallvard Braein fényképezte! Mi a sztori, erről meg majdnem elfelejtkeztem...

Egyre több jelentés érkezik Norvégia egyes, keveset látogatott tájairól, hogy sok furcsaságot láttak a helyi vadászok. A kormány (kicsit sem hazudnak) egyből a szegény mackókra fogja a sok elhullott állatot, és megkéri a turistákat, ha lehet, hagyják ki ezeket a helyeket. De három őrült egyetemista mindenképpen utána akar járni a történteknek. Thomas (Glenn Erland Tosterud), Johanna (Johanna Morck) és Kalle (Tomas Alf Larsen) követnek egy vadorzót, akiről nemsokára kiderül, hogy tudja, mi folyik a hatalmas fenyők mögött. Sőt, megengedi hőseinknek, hogy videóra is vegyék szomorú arcú trollunkat, de csak egy feltétellel.

Mielőtt elmondaná, persze bevallja, hogy mi a szitu, de (és itt jön a film legnagyobb dumája) "sz*r meló sz*r fizetéssel, éjszakai pótlék nélkül”. Ezen komolyan mondom, totál kidőltem (mint egyetemista barátaink is).

Igazából nem is azért ajánlanám a mozit, mert akkora hatalmas nagy alakítások, drámai képsorok, vagy netán felejthetetlen horrorelemek vannak benne. Na nem. Nem is különösen félelmetes a trollocskánk. De amúgy zseniális digit, ahogy meg van csinálva. Grat az ügyeletes kockának érte. Hanem azért, mert úgy a film egésze bájos, de mégis kellő feszültséggel bír, és látszik rajta, hogy a jó öreg (de kiszolgált és szottyos) trutyivúd nem érződik rajta.

Ó, és amit már említettem, a kihagyhatatlan szépségű norvég tájak, amibe komolyan mondom, egyből beleszerettem. Úgy egész egyszerűen összeállt minden, és komplett, olyan feszes és mégis laza az egész. És még valami (és szóval nem kezdünk mondatot), a szereplők itt nem csinálnak akkora hatalmas blődségeket, mint amiket a trutyivúdi horrorokban már bőven megszokhattunk. Itt azt csinálják és teszik, amit az adott helyzet megkíván. Ma már ez is egészen nagy szó.

Én erősen ajánlom mindenkinek, kellemes kikapcsolódás. Négy feszes és fénylő csillag a filmnek, egy óriás csillag a tájnak. Na meg a trollocskának, úgy fele-fele arányban. Indulok, mert készítem is össze a sátramat...

dráma | fantasy | horror

Miután a norvég kormány éveken keresztül próbálta eltitkolni a trollok létezését, egy csapat filmszakos egyetemista elhatározza, hogy dokumentumfilmet forgatnak a gyanús... több»

2