2021.09.09 21:55 Sachiko Olvasottság: 625x
3

Kicsit több, mint semmi

A film szuper, egészen addig a pontig, hogy: "aki ismeri a 47 ronin történetét, az egész Japán történetét ismeri" (a film intrójából). Kész, itt elvesztettek engem. Az igaz, hogy a 47 ronin valós esemény, és talán ez a legelterjedtebb japán történet a nagyvilágban. A Chushingura sok feldolgozást kapott szerte a világban. A 47 ronin c. film is egyike ezeknek, és azt kell mondjam, gyenge eresztés. Visszatérve ahhoz a fentebb említett kijelentéshez. Nem, nem és hétszázig nem. Nem lehet megismerni Japánt egyetlen film kapcsán, még akkor sem, ha az valós alapú és történelmi jellegű.

Sógunátus, arról lesz egy pici ismertünk. Szamurájnak lenni - hát még nagyon sok minden hozzátartozik ehhez a beosztáshoz, amit nem mutat a film (előre is elnézést kérek, de nem fogom felsorolni, hogy mi mindent nem mutatott be a film, mert akkor talán soha nem érnék a végére). A hűségük az uruk iránt elég jól be van mutatva. A Harakiri, vagy más néven Seppuku (ejtsd: szeppükü) is a terítékre kerül; ehhez sok eszmei érték kapcsolódik, ami szintén nincsen kidomborítva. Betekintést nyerünk az Edo korba is valamilyen szinten. De ahhoz, hogy mindezt megértsük, egy az átlagos tudásszintnél többre van szükség a Japán kultúrát és mentalitást tekintve. Amit persze megint nem kapunk meg ezalatt a valamivel több, mint két óra alatt. Bizonyos dolgokba enged belelátni ez a film, de mindenbe nem.

Kicsit több, mint semmi

Mondhatnám azt is, hogy az egész úgy hiányos, ahogy van. Keanu Reevestől sokat vártam. Nemcsak, mert az egyik kedvenc színészem, hanem mert hozzá ha kicsit is, de közel álló témában mozog a film. Az egész felhozatalból Hiroyuki Sanada szereplése tetszett, csakhogy ő egyedül képtelen volt megváltoztatni a se ízű hangulatot, ami végig kíséri az összes képkockát. A történetvezetés lapos, nincsenek jól összerakva az egymást követő események. A jelmezek többsége nem tetszett. Végig úgy éreztem, hogy ez egy olyan film, amiből sokat akartak kihozni, és a végén a sok ötlet és sok kivitelezés közül végül lett egy zűrzavaros, átgondolatlan valami, ami nem éri meg a vele elöltött időt.

Nos, többször is gondoltam, hogy abbahagyom. De mivel ez nem szokásom, végignéztem, hiszen láttam ennél rosszabb alkotásokat is, amiket szintén végigültem. Nem, nem ajánlom senkinek sem. Szerintem időpocsékolás. Ha valakit érdekel a téma, inkább olvasson utána. Olvassa el a 47 ronin legendáját, olvasson Japánról szóló történelemkönyvet stb! Ha meg mindenáron film kell, akkor inkább legyen az Utolsó szamuráj vagy Rurouni Kenshin. (Annyi, hogy mindkettő már a Meiji korszakban játszódik). Ez a film jó példája annak, hogy mindig van lejjebb.

75 47 ronin  (2013)

akció | dráma | fantasy | kaland

SkyShowtime (2023.02.14.)

A szamuráj élete urának szolgálata körül forog. Így mikor egy elveszti gazdáját, azaz roninná válik, különösen nagy csapás a számára. Épp ezért készül 47 ronin a... több»

3