2021.10.08 15:25 Képkockák Olvasottság: 380x
1

NEM vagy fontos nekem

Amennyiben tehetem, nem nézek előzetest egy filmről vagy sorozatról, azonban ebben az esetben nem is volt rá szükség, mivel napokig mindenhol csak a „Fontos vagy nekem”-ről lehetett hallani. Ennek főleg az az oka, hogy Rosamund Pike nemcsak jelölést, hanem egy Golden Globe-díjat is bezsebelt az alakításáért, ami azt hiszem, erős túlzás arra nézve, hogy kik kaphattak volna még. Legjobban ezt a filmet egy szó írja le: várakozás.

Marla Grayson, történetünk főhőse, aki izgalmas karakternek ígérkezik, az első jeleneteiben roppantul irányítja a helyzeteket. Rosamund Pike jól hozza a figurát, azonban annyira ellaposodik a karaktere, hogy az valami hihetetlen. Alapvetően a karakter alapja, hogy nem igazán vannak erkölcsi dilemmái, azonban a belső vívódás, a jellem megkérdőjelezhetősége alap kéne legyen egy film gonoszánál, és igen, ebben a filmben ő a gonosz. Amennyiben átfordítjuk a karaktert egy már meglévő filmre, nekem leginkább az „Éjjeli Féreg” (Night Crawler – 2014) jut eszembe, a különbség az, hogy ott a gonosznak vannak mélységei, a történet alatt képes változni. Sajnos Marla Grayson mindig csak megy a feje után, és nem történik egyáltalán semmi érdekes a karaktere jellemével. Ugyanaz a hatalom- és pénzéhes nő a film elején, mint a végén, a kettő között viszont elénk tárnak egy történetet, amit (bár ritka) majdnem megszakítottam, és inkább kikapcsoltam.

NEM vagy fontos nekem

Marla ellensúlya lehetne Roman Lunyov (Peter Dinklage), aki szerintem a legbénább maffiózó, akit filmen láttam, pedig azért lehetne miből válogatni… Peter Dinklage hozza a modern Tyriont (Trónok Harca), és minden nagyobb erőfeszítés nélkül előadja ugyanazt a karaktert, talán annyi különbséggel, hogy itt inkább erőszakos a karaktere, mintsem gyors észjárású.

Ha már eddig elolvastad, akkor mindegy is lenne kiemelnem, de azért megteszem, SPOILER jön. Egy nagyon egyszerű filmes eszközt használnak, vagyis inkább használnának ki, hogy frusztrálva legyél, tehetetlenségek és kudarcok sorát mutatják be a film közepe táján. Ennek az az oka, hogy növelni szeretnék a nézőben a várakozást, valamint a kíváncsiságot, azonban Roman annyira elcseszett maffiózó, hogy nem képes megöletni valakit, aki teljesen védtelen, mégis nagyhatalmú gengszter hírében áll.

Amennyiben eddig nem nézted meg a filmet, azt tudom tanácsolni, hogy eztán se tedd, felejthető, gyenge próbálkozás, ami csak szeretne fele annyira jó lenni, mint amilyen az „Éjszakai Féreg” lett.

krimi | thriller | vígjáték

Marla Grayson törvényes gondviselőként dolgozik, azonban tisztességtelen és nemtörődöm módszereivel idős embereket forgat ki teljes vagyonukból. Rövidesen nem kis fába vágja a... több»

1