2021.11.28 08:19 Lubi Olvasottság: <100x
3

Rövidre vágott gyerekkor

A Segítség, felnőttem! több egy bájos nyolcvanas évekbeli komédiánál. A mára igazi vígjátékklasszikussá nemesedett alkotás nemcsak a popkultúrára nyomta rá bélyegét, máig idézett dialógusaival és ikonikussá vált jeleneteivel, hanem Tom Hanks karrierjét is új szintre emelte. A színész ugyanis a Segítség, felnőttem!-ben nyújtott alakításáért zsebelhette be élete első Oscar-díj-jelölését, amit később még számos győzelem is követett az évek során.

Penny Marshall azon kevés női rendezők közé tertozik, akik képesek voltak érvényesülni a jelentős részben férfiak által irányított hollywoodi gépezetben, olyan zseniális alkotásokkal, mint az Ébredések, a Micsoda csapat! vagy a Segítség, felnőttem!

Rövidre vágott gyerekkor

A fantáziadús történet egy végtelenül egyszerű ígéretre épül: egy kisfiú felelőtlenül azt kívánja, hogy bárcsak felnőtt lehetne, majd másnap reggel önmaga harmincéves testében ébred. A lélekben még mindig gyermek Josh kénytelen elhagyni otthonát, hogy munkába álljon, míg barátjával megoldást nem találnak nagy problémájára.

A film Oscar-díjra is jelölt forgatókönyvét az a Gary Ross írta (Anne Spielberggel közösen), akinek a Dave-et, a Pleasantville-t, a Vágtát, de még az első Az éhezők viadalát is köszönhetjük. A szkript pedig a szellemes dialógusok és érzelmes jelenetek összhangjának mesterkurzusa. A felnőtt testben ragadt kisgyerek játékos drámája kiváltképp átélhető. A gyerekszereplők dialógusai hitelesek, a karakterek motivációi jól kidolgozottak, miközben a történet üzenete a gyermekkor elmúlásáról, valamint a felnőttléttel járó előnyökről és kötelezettségekről, egyaránt képes megható tanulsággal szolgálni kicsiknek és nagyoknak.

A Segítség, felnőttem! minden korosztályhoz szóló mondanivalója a zseniális történet, a biztos kezű rendezés és az önfeledt színészi játék összhangjának varázsától lesz évtizedekkel később is örökérvényű!

dráma | fantasy | romantikus | vígjáték

Josh a vidámparkban a kívánsággéptől azt kéri, bárcsak felnőtt lenne. Másnap meglepődve tapasztalja, hogy kívánsága megvalósult. Mivel otthonról elzavarják, egyedül kell... több»

3