2022.03.26 13:58 Emmersson Olvasottság: 597x
4

Remek szatíra

SPOILERES - A Fidesszel szimpatizálóknak megrendítő, de talán éppen ezért nézzék meg! *** A Valami Amerika című vígjáték legfiatalabb testvérének filmbéli mozija a Bűnös város. Nem sokat tudhattunk róla, legfeljebb annyit, hogy a lottónyereményből forgatta, és aztán a kutya sem volt kíváncsi rá. Mármint a filmben... Az utolsó filmkockák persze a valóságban kultikussá tették a sosem látott mozit, illetve annak egyetlen ismert mondatát: "Ez egy bűnös hely, ez egy Bűnös város". - Hogy egyszer láthatjuk a filmet, sosem gondoltuk volna. De azt, hogy ilyen történetet kapunk, azt végképp nem.

*** Egy szatíra (nálam az etalon Rákosi Gergely: Óriástök c. kisregénye) görbetükröt tart, bemutatja a valóságot úgy, hogy az is lássa, mennyire szánalmasan nevetni való, pökhendien sunyi és pofátlan, aki eddig nem látta, esetleg épp alakítja. Bárki felismeri a mintákat, sőt, a nyilvánvaló hasonlóságok sem a véletlen műve. :) A vak komondoron át a Karmelita erkélyén keresztül a miniszterelnök szomszédságában épült stadionig felidézi a film a "zelmút12évet". Mutyik és okosba megoldások. A figurák létező személyekről mintázottak, hiszen az aljasságaikról azonnal tudjuk, kik ők.

Remek szatíra

*** Hogy elfogult volna a rövidfilm, azt nem mondanám. Viszont tény, hogy kizárólag a jelen kormány dolgait állítja kereszttűzbe. A művészet mindig kritikus, a visszaéléseket pedig a döntéshozóknál kell elsősorban keresni. Nyilván lehetne olyan alkotást is filmre vinni, ami az ellenzékkel foglalkozik, de minek... azt már Kálomistáék megcsinálták Elk*rtuk címmel. A két film között viszont van egy lényeges különbség: a Bűnös város realista szatíra, míg az Elk*rtuk fikciós dráma. Rövidebben, hazug propaganda. Ezt a filmet április 2-án kéne műsorra tűznie az RTL Klubnak!

rövidfilm

"Ez egy bűnös hely, ez egy bűnös város" - egy szállóige, amelyet számos néző ismer, noha mostanáig senki sem láthatta még a Bűnös város című filmet. Herendi Gábor, a... több»

Rendező: Herendi Gábor
4