2022.05.07 23:57 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

A méreg öl, és nem válogat!

Kristálytollú madár.

Dario Argento.

A méreg öl, és nem válogat!

Paolo Cavara őszintén bevallotta, imádja a Mester alkotásait és néhány dologban próbálta leutánozni a giallo szakértőjét ebben a filmben, hangulatban és képben egyaránt.

Erőteljes színvilág és remek kameramozgások, szuper történet. Mi kellene még egy jó giallóhoz? Marcello Gatti zseniálisan használta a felvevőgépét. Amivel fokozhatta a feszültséget, úgy mint a point of view-ok remek beállítása, vagy a BG jó használata, és a handheld camera, plusz a handheld shot beillesztése, mind-mind zseniálisan sikerültek. A zeneszerző ismét Ennio Morricone, aki most aztán odatette magát rendesen. Fülbemászó dallamok, effektek és zenei betétek, mind kellemesek a fülnek.

De ne szakmázzunk annyit, nézzük a filmet! Mi a sztori?

Nézzük.

A bevezető képsorok.

Maria (Barbara Bouchet) bőszen masszírozza a férjét, Paolót (Silvano Tranquilli), aki egyszer csak kiakad, hogy Marianak viszonya van valakivel. Hatalmas veszekedés, majd snitt. Éjszaka egy koromfeketébe öltözött alak mérget fecskendez a nőbe, aki lebénul, gyilkosunk eközben szépen kibelezi a tehetetlen nőt.

Másnap Tellini felügyelő (Giancarlo Giannini) kihallgatja Paolót és mutat neki egy félbeszakított fényképet, ahol Maria egy férfi kezét simogatja.

Tellini beleveti magát a nyomozásba, és mivel nincs jobb ötlete, a fecskendővel kezdi a nyomozást. Talál is hamarosan egyezést egy helyi orvosnál, akit kihallgat, de nem jut előbbre.

Gyilkosunk eközben ismét lecsap, az áldozat most egy ruhabolt tulajdonosa, aki nem ismerte Mariát, így az ügy és a nyomozás megfeneklik. Majd nyomozó letartóztat egy tudóst, aki megmutatja Tellininek, hogy egy darázsfajta is így öli meg áldozatát: megmérgezi és belehelyezi a testébe a tojásait. De innentől már sokkal komolyabb dolgok történnek, hiszen kiderül, hogy Mariának tényleg volt szeretője, Mario (Giancarlo Prete), aki tagadja az egészet. Laura (Claudine Auger) egy korrupt fürdőtulajdonos titokban fényképeket készít Mario és Maria szeretkezéséről, és a férfival együtt dolgozva, vagyis szövetkezve, akarják megzsarolni a nőt.

Mario a fényképekkel indul el egy nőhöz, aki fizetett érte, de Tellini és Paolo üldözőbe veszik. Hamarosan Mario megöli Paolót, de ahogy menekülni próbál Tellini elől, elüti egy autó, és ő is szörnyet hal.

Eközben a gyilkos megöli Laura egyik alkalmazottját, és úgy látszik nem lehet megállítani.

Természetesen tovább nem is spoilereznék, mert tényleg érdemes rá időt szakítani. Nem lövöm le a film végén lévő hatalmas csattanót.

Nagyon ott van a film! A képi világa is különlegesre sikerült, a source-tól kezdve a különböző filterek használatáig.

Nekem nagyon bejött!

Kedvenc fotelem, és kesudiót rágcsálok, citromos vízzel egyetemben. Az élet szép, és nekem így tökéletes.

Ha nem muszáj, a pókokat nem fogom meg.

horror | misztikus | thriller

Tellini felügyelőnek egy olyan sorozatgyilkost kell megtalálnia, aki lebénítja az áldozatait, majd felvágja a hasukat, akárcsak a fekete darázs, mikor megöli a tarantulát. Az... több»

2