2022.05.08 23:57 Piczil Zsolt Olvasottság: 385x
2

Méltatlanul ismeretlen filmek 2. rész

Nem csak A gép, hanem az Ex machina c. film eseményeire, végére is fogok hivatkozni. Mindkettő film csodálatosan fényképezett, a filmzene is kiváló. A megjelenő női robotok (A.I.) szexualitása engem ebben a filmben kicsit jobban megérintett. A mesterséges intelligencia tánca a meztelen, villódzó testével egyszerre volt csábító és félelmetes. De ez egyébként az egész filmre igaz, egyszerre csábító (mint sci-fi) és egyszerre félelmetes (a főszereplő életdrámája, a teljes világkép, befejezés). A neurológus doki első paciense rögtön megalapozza a teljes film komorságát.

Egy olyan, egyébként még élő katona srác, akinek az agya 30%-át elvitte egy lövés. Borzasztó számomra a csonkolt, behorpadt koponya látványa. A projekt célja az agysérült veteránok idegpótlása a mesterséges intelligencia segítségével. A filmben megjelenik az egyébként létező Turing-teszt, ami az A.I. emberközeliségét teszi próbára.

Méltatlanul ismeretlen filmek 2. rész

Szintén csak mellékszál, de az hogy a A.I. pótlékkal rendelkező veteránok megnémulnak, egymás között viszont egy idegen mesterséges nyelven beszélnek, szintén a valóságból merített kép. Legalábbis (lehet urbánus legenda) azt hallottam, hogy összekapcsoltak kettő A.I.-t, akik a programozók által ismeretlen gépi nyelvet dolgoztak ki az egymás közötti kommunikációra. Végül lekapcsolták őket, de nem azért mert féltek, hogy elszabadul a Skynet, csak nem volt értelme egy olyan kísérletnek, amit emberi megfigyelő nem tud értelmezni.

Ebben a filmben a főszereplő a lánya életéért, tudatáért küzd, a másik filmben az alkotó csak a saját egoista teremtő isteni érzéséért. Mindkettő filmben a főszereplő, az alkotó hazudik, igaz más-más indokból. Mindkettő film súlyos fenyegetéssel él a jövőnkre nézve, A gép azonban sokkal költőibb véget ér. A doki új családja végre lemegy a tengerpartra, naplementét nézni. Erre a pillanatra vágyott, hiszen őrözött egy fotót (az azóta meghalt) felesége sziluettjével, amelyen narancs színben játszik tengerparti naplemente. És végül összejött! A romantikus pillanat a tökéletes új világ családi közössége. Számunkra viszont árulkodó a doki megfáradt tekintete, hogy a kislánya már csak digitális lenyomatként jelenik meg, a szerelmes robot kisugárzása emberidegen. A papa-mama-gyerek csoportban az egyetlen szerves alak jól láthatói kisebbségben van, kilóg a rendszerből. Ezzel búcsúzik a film. Az ember ki fog pusztulni, A gép birtokolja a földet. Már csak azt nem értem, A gép c. film miért nem lett híresebb, mint a másik. Szerintem többet mondott, többet mutatott, érdekesebb volt.

66 A gép  (2013)

akció | dráma | sci-fi | thriller

A hidegháború sújtotta, elszegényedett világban a brit Védelmi Minisztérium egy olyan fegyvert keres, amelynek segítségével változtathatnak a számukra kedvezőtlen helyzeten. A... több»

2