2022.07.14 12:17 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Kelta mítoszokba vesző alkotás

Kimondottan kedvelem az olyan filmeket, amik a mítoszok/legendák világába kalauzolja el a nézőjét és talán pont emiatt is vettem elő a napokban, egy régebben kedvelt filmet e témából, a The Dark (magyarul az ismételten nagyon kreatív fordítást kapó, A múlt titka című alkotást). Sok mindenre már nem nagyon emlékeztem a filmből (csupán a történet alapfelállására), emiatt is gondoltam azt, hogy ideje lenne feleleveníteni eme filmet. Akkor hát lássuk hogy mit is tartogat, A múlt titka című film a nézőjének.

Mielőtt a film történetébe belemennénk egy kicsit, érdemes megemlíteni mint érdekességként azt a dolgot, hogy a film rendezője John Fawcett, egy évre miután befejezte a film rendezését, újra felkereste a filmje főszereplőjét, Maria Bello színésznőt, hogy utólagos forgatásokkal, készítsenek egy alternatív befejezést a fimhez (amit sajnos mindez idáig nem volt szerencsém látni). Hogy vajon miért is volt erre szükség? Erre a választ jótékony homály fedi, de egyes pletykák szerint, mivel a kész film története, egy úgynevezett dupla csavarra volt szépen kihegyezve, emiatt pedig kimondottan sok néző nem feltétlenül élvezte azt a fajta befejezést, amit végül is kapott a rendezőtől és így készülhetett el egy évre rá, egy alternatív befejezés a filmhez.

Kelta mítoszokba vesző alkotás

Maga a film technikai kivitelezésével kapcsolatban, sok helyen lehetett olvasni anno annak idején, hogy erőteljesen merít a 2000-es évek elején készült, nagy sikerű horrorfilmekből (a legtöbb esetben, a 2002-es A kör című filmet hozták fel e téren) és be kell hogy valljam, hogy a képi világának a megvalósításában, valóban fel lehet fedezni némi jellegű hasonlóságot, A körrel. Mondjuk ez engem egy percre sem zavart, merthogy eme hasonlóságok számomra annyiban kifújtak, hogy vannak a filmben olyan jelenetek, amiknek a színkeverésében felfedezhetjük eme dolgokat és csupán ennyi. Na de térjünk rá a film történetére, ami eléggé magával ragadóra sikerült.

Maga a történet sokkal erőteljesebben építkezik a misztikumra, mint mondjuk a horrorra és ezt talán egyfajta kisebb hibájának is tekintem a filmben, merthogy ezáltal jóval kevésbé éreztem feszültnek, avagy félelmetesnek a történetét. Továbbá a történetbe beleszőttek nem kevés drámai cselekményt is, ami szintén jól működött a misztikus vonallal, de a horror zsánerrel, annál kevésbé. Tehát akik kimondottan vadásznak az olyan filmekre, amik dugig vannak misztikummal és drámával, azoknak egy kielégítő választás lehet eme film, főleg azért is, mert jól alkalmazzák a történetében rejlő csavarokat is. Ráadásul mindezt alaposan megtámogatják jó színészi alakításokkal, főleg az anyát alakító Maria Bello alakítását emelném ki. Kissé számomra fájó volt, hogy az apát alakító Sean Bean alakítása nem lett annyira domináns, de ezt a hiányosságot elsősorban a film forgatókönyvének a kialakításában kell keresni.

Összegezve talán azt írnám a filmről, hogy a drámai és misztikus mivolta miatt tényleg lehet élvezni, de sajnos számomra túlságosan is lassú volt a történetvezetése és emiatt csupán egy erős közepesre vizsgázott végül nálam.

3