2022.07.30 14:20 BRANTON Olvasottság: 280x
2

Más tészta mint az első, de még mindig finom!

Kevin Smith visszatért 2006-ban és megrendezte, az okkal kultikussá vált első filmjének folytatását, a Shop-stop második részét. Jelen alkotásunk már több pénzből valósult meg, de ez nem is véletlen, hiszen az első és második rész között egyrészt eltelt tizenkét év, másrészt a tizenkét évben voltak már Smithnek más filmjei is. Igaz, hogy nem mind volt hatalmas siker, de azért szépen hozták a számokat. Az első Shop-stop főszereplői visszatérnek, ráadásul egy fura, és egy baromi jó karakterrel kiegészülve. Mint baromi jó karakterre, nem Eliasra gondolok, hanem Beckyre, akit a mindig csodálatos Rosario Dawson kelt életre.

Kellett egy ilyen figura a sztoriba, hiszen üde színfoltja a nagy egésznek. Apropó sztori! 11-12 évvel járunk az első rész eseményei után. Dante(Brian O'Halloran) elindul reggel, hogy kinyissa a vegyesboltot. Dante pechjére a vegyesbolt leég, hiszen Randal(Jeff Anderson)elfelejtette a kávéfőzőt lekapcsolni. Mindkettejük munkahelye megsemmisül, nem tudják, hogy mihez kezdjenek. Nem sokáig tanakodnak, hiszen pár napra rá,elhelyezkednek a Mooby's gyorsétteremláncnál, méghozzá eladóként. Danténak idővel elege lesz korábbi életéből, szokásaiból, ezért úgy gondolja, hogy barátnőjével Emmával,elköltözik Floridába új életet kezdeni.

Más tészta mint az első, de még mindig finom!

Randal szomorú lesz, hiszen úgy érzi, hogy barátja már messze nem a régi, megváltozott és nem őszinte. Főnökük és barátjuk, Becky(Rosario Dawson) sem örül ennek az egésznek. Randal és Becky próbálják Dantét rávenni a maradásra, de Dante tántoríthatatlan. Kezdeném azzal, hogy a második film merőben más, mint az első. Az első részben nyers,kezdőrendezést láthattunk, itt pedig azért már kifinomultabb, talán érettebb direktori munkát vehetünk észre. Immáron színesben láthatjuk kedvenceiket, mely jelzi, hogy ez már nem az a Shop-stop, amely 12 évvel ezelőtt volt.

Könnyedebb mozival van dolgunk, amely inkább a humor irányába ment el, több-kevesebb sikerrel. Picivel több mint egy évtizeddel ezelőtt, sokkal depresszívebb hangulatot teremtett Smith, mely mellé jártak azért életbölcseletek. A második részből ez teljes egészében hiányzik, talán csak a végén kapunk belőle egy kicsit. Az imént felsoroltak ellenére, nem tudom kevésbé kedvelni ezt az epizódot. Nagyon szeretem, sőt többször is láttam, mint az előzőt. Ennek oka, a már fentebb regélt könnyedebbség, amely által rendkívül feel good és szórakoztató mozivá válik.

Ebben a részben is vannak olyan helyzetkomikumok, vagy nagy popkultúrális utalások, melyeket a végtelenségig lehet idézni. Randal, Elias és egy vásárló beszélgetése, vitája a Star Wars vs A Gyűrűk Uráról például nagyon kacagtató. Említhetném még a küszöbmajmos pillanatot, amin kvázi visítottam a röhögéstől, többször is. Jason Lee itt is cameózik, nem is akármilyen jelenetet kapunk vele. Sok-sok vicces jelenet van,de vannak olyanok is, melyek már nekem is soknak, illetve sokknak bizonyultak. Gondolok itt a szamárszexre,amely nem csak, hogy tabudöntögető, de tényleg undorító, nem vicces.

Ettől és az ehhez hasonló aberráltságoktól eltekintve, nagyon jó kis vígjáték ez. Az első film egy szatíra volt, drámai és vígjáték elemekkel egybevéve. A második film egy szinte vegytiszta vígjáték, mely csak a végén komoly épp annyira, hogy érezzük,ennek a résznek is van tanulsága. Kedvenc marhulós filmjeim egyike, melyet nagyon szeretek. Kíváncsi leszek arra, hogy Smith mit hoz ki a szeptemberben érkező harmadik részből, de túlságosan nem bizakodom. Az előzetes alapján egy nem rossz filmmel lesz majd dolgunk, de az utóbbi évek Kevin Smith-termését elnézve félek, hogy hatalmas csalódás és minőségromlás lesz az előző részekhez képest. A minőségromlással kapcsolatosan,az erőltetettségtől félek igazán. Egyébként nem akarom temetni előre a projektet, szóval majd meglátjuk. Addig az első és a második rész is 5 csillag!

vígjáték

Dante (Brian O'Halloran) és Randal (Jeff Anderson) kénytelen új munkahely után nézni, miután régi boltjuk porrá ég. A munkaerőpiacon nem igazán tolonganak az ilyen... több»

2