2022.07.31 10:53 BRANTON Olvasottság: <100x
1

Az a vérbeli angol mocskosság!

Sweeney, Sweeney... csákánynyéllel rajtaütés, piszkos játszmák. Röviden így foglalnám össze, ezt a majdnem zseniális akció-krimit.

Nick Love rendezte 2012-ben, akinek olyan filmeket köszönthetünk, mint a Biznisz, a Futtball faktor vagy éppen A keménymag. Mind-mind ismert arról, hogy angol-ízzel rendelkezik. Az angol-íz szerintem nagyon finom, én pedig a rabja vagyok. Ennek a filmnek főszereplői Ray Winstone, Plan B, Hayley Atwell, Damian Lewis és Paul Anderson. Mindannyian jó színészek, különösen Winstone. Jack Regan (Ray Winstone) és George Carter (Plan B) társak, s mindketten a legaljasabb bűnözők ellen küzdenek már évek óta. Csapatuk egy olyan osztag, mely kizárólag bűnözőkre szakosodott, nevük Sweeney. Különlegességük, hogy a rosszfiúk módszereivel dolgoznak, nem ismernek határokat. Borzalmas módon sablonosnak hangzik, igaz? Az is, de Nick Love és a többi szakember gondoskodik arról, hogy meglehetősen realistán mutassák be ezt az egész sztorit.

Az a vérbeli angol mocskosság!

Az operatőri munka Pazar, hiszen a televízió képernyőn keresztül lehet érezni az esőcseppeket. A karakterek életszagúak, nincs kivétel. Plan B egyébként egy rapper, de van érzéke a rendezéshez és a színészi játékhoz is. Rendezőként az iLL Manorssal mutatkozott be, amely szintén egy jó film. Itt pazarul hozza a fiatal, laza, de bármire képes rendőrt. Ami igazán tetszett a filmben, hogy nincsenek szuperhősök, felturbózott katonák, hanem olyan egyszerű (fontos szó következik), hétköznapi emberek, mint te vagy én. Kiváló beszólások röpködnek a moziban, olyanok, melyet bárki használ. Nem érződik, hogy egy maradéktalanul kitalált szövegkönyvvel dolgozna a mozi, inkább érzem úgy, hogy spontán dumák vannak javarészt.

Ennek ellenére a sztori ától cettig ki van dolgozva, habár nem nagy eresztés, hiszen egy alap akciófilm elemeit hordozza magában. Ami különlegessé teszi a filmet, az a bizonyos angol fűszer, ami jelenti az életszagot, a mocskosságot. Marha jól áll ez a filmnek, hogy semmi visszafogottság nincs. Egy dolog van, ami miatt nem nézném azonnal újra, és nem öt csillagot adok, hanem négyet. Az az egy dolog az, hogy túl hosszú a film ehhez a sztorihoz. 112 perc önmagában nem olyan sok, de véleményem szerint ha egy negyedórát nyisszantanak a komplett filmből, akkor egy könnyebben fogyasztható, pörgősebb mozit kapunk. Így is remek alkotás ez, melyet végre sikerült megnéznem, ugyanis régóta halogatott filmjeim között szerepelt. 4 csillag, de nagyon erős 4 csillag!

akció | dráma | krimi

Jack Regan társával, George Carterrel már régóta kemény bűnözők ellen küzd. Csapatuk bűnözőktől átvett módszerek alapján működik, s e módszerek nagyban eltérnek a... több»

1