2023.02.13 23:41 Dorkateo Olvasottság: <100x
0

Csak azért is 5*

A 2023-as törökországi földrengés árnyékában néztük újra a Mancs című filmet. Családi filmnek titulálom, mert szerintem kisgyerekek számára is nézhető (mesefilmekben sokkal szörnyűbb dolgokat is mutatnak). Műfaja kaland-játékfilm, rajzfilmes elemekkel. Valós történetet mutat be, akár életrajzi filmnek is nevezhetnénk, ha egy kutya élete is elég fontos lehet ehhez.

Márpedig Mancs nagyon is fontos kutya, sok ember, gyerek köszönheti neki az egészségét vagy akár az életét is. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette őt, amikor egy kislányt mentettek ki a segítségével 82 óra után a romok alól. Mancs még életében szobrot kapott Miskolc belvárosában, s ezt később hálásan látogatta meg Hatira Kaplan, a kislány, akit kimentett a török romok alól.

Csak azért is 5*

Rendkívül tiszteletreméltó az a tény, hogy a készítők szántak rá időt, pénzt, energiát, hogy megörökítsék ennek a nagyszerű állatnak és gazdájának, Lehoczki Lászlónak a történetét. Fontos érteni minden embernek, miért és hogyan dolgozik egy mentőcsapat, miként lesz egy helyes kiskutyusból életmentő munkakutya.

A film nem bevételre törekszik, hanem a szívünkhöz szól. Így gazdaságilag is észszerű és egyben bájos a rajzfilmes betétek alkalmazása. Mancs szemszögéből a dolgok sokkal világosabbak – akár egy gyermek számára is könnyen felfoghatóak – rajzolt formában.

Ez a film nem reklámokból és nem pénzéhes producerek haszonleséséből született. A büdzsé nem túl magas, az eredmény pedig tiszteletreméltó és számomra nagyon is szerethető. Akinek van forrása támogatni ezeket a célokat, megteheti például a miskolci Spider Mentőcsapat részére, akik Mancs vérvonalából származó kutyusokkal dolgoznak.

Aki pedig elrontotta a fantáziáját s értékítéletét a blockbuster céllal született katasztrófafilmeket bámulva, annak csak azt tudom üzenni: ülj le fiam, egyes!

67 Mancs  (2015)

dráma | kaland

Egy játékfilm a több száz életet megmentő világhírű mentőkutyáról, Mancsról és gazdájáról, Zoliról. több»

0