2023.02.26 00:19 Dorkateo Olvasottság: <100x
0

Nézd meg a sorozatot, és soha többé ne panaszkodj!

Különleges filmet tettek le az asztalra 2005-ben az alkotók. A vadnyugat benépesüléséről szól, s ezzel párhuzamosan az indiánok tönkretételéről, s nem mellesleg a bölények kiirtásáról, elképesztő realisztikusan. Annyira fehér ember szemszögűek vagyunk, hogy a film Wikipédia oldalán is csak a Wheelerek családfája látható, pedig a sorozat egy indián család, Love by the Buffalo (Áldott Bölény) történetszálát is tartalmazza. Spielberg nem rendezőként, csak producerként vett részt az alkotásban. Néma főhajtásként szólnak a képkockák az indián holokauszt elszenvedőinek. Vagy ahogy ma píszín mondani kell: az amerikai őslakosoknak, nativoknak.

Mélyen megrendítő látni, miként hazudtak, csaltak, raboltak, öltek a kormány és a fehér kultúra nevében. Adtak egy darab földet, majd hirtelen visszavették, mert aranyat találtak rajta. Elvették a gyerekeket, hogy távoli iskolába vigyék őket, ahol dickensi árvaház-módra bántak velük. Részeg indiánokat fotóztak, hogy bizonyítsák a támadásokat, majd jöhetett a büntetés… Nem vagyok naiv álmodozó, tisztában vagyok vele, hogy a történelemben volt már jó pár népirtás, és lesz is, az erősebb hódítók így igázzák le a gyengébbeket.

Nézd meg a sorozatot, és soha többé ne panaszkodj!

De annyit megérdemelt volna a sorozat, hogy ismerjük és díjat kapjon. Emmy-díjat csak a zene kapott, és az Emmy-díj amúgy is a producerek díja, a közönség számára kevésbé ismert. Ugye a marketing nagy úr, a Schindler listája pl. megkapta az Oscart. Szerencsére nem lehet a forrást betemetni, 2022-ben megérkezett egy független rendező sorozata, az 1883, ami történetében nagyban merített az Into the West – Irány nyugat forgatókönyvéből, és modernizálta és népszerűvé tette azt. Az indián történetszál messze nem olyan jelentős, mint itt, de legalább mindenki megismeri a XIX. század amerikai történetének egy palettáját.

0