2023.03.25 11:28 fankbringa Olvasottság: 274x
2

A varázsvilág kalandorai lecsapnak

Egy kis esti kikapcsolódásra vágytam, és mivel szép nosztalgia tört fel bennem, amikor elolvastam a film címét, eldőlt, hogy megnézem. Nem olvastam utána. Az előzetes alapján egy kis látványos kalandra számítottam. A film elég hosszú, így egy kifejezetten hosszú kalandban volt részem tolvajokkal, mágusokkal, mitikus szörnyekkel és gonosztevőkkel. Már az első tíz percben megjött a két meglepetés. Az egyik, hogy igazán parádés lett a szereposztás. Mindent bevetettek, hogy az utolsó mellékszereplő is ismert legyen, hogy miatta megnézzük a filmet. A másik, hogy még azt is rajzolták, amit akár élőben is felvehettek volna. Ez hol jobban sikerült, hol kevésbé. Nem tudom, hogy a meseszerű látványvilág volt-e fontosabb, vagy az, hogy így olcsóbb lett, mert a grafika színvonala hullámzó.

A szereposztásban kifejezetten tetszett, hogy a mindig vicces, mindig beszólogatós figurát hozó Chris Pine itt is végig előtérben volt. Láttuk már Kirk kapitányként, Amerika kapitányként és most láthatjuk tolvaj kapitányként. Üdítő volt a megjelenése a filmben. Michelle Rodrigues, a Halálos iramban sorozat sztárja, aki már felbukkant őrmesterként a Csata Los Angelesben is, hozta a marcona, macsó nő figuráját. Daisy Head, mint varázslóról azonnal beugrott Vengerbergi Yennefer figurája, akit Anya Chalotra alakított. A szótlan árnyék, aki az igazi hatalom birtokosa. Sophia Lillis zseniális maszkban és sminkben jelent meg, a megalkotója kap tőlem egy piros pontot. Sok mellékszereplő jelent meg ismert filmekből, sorozatokból, mint Ian Hanmore a Trónok Harcából, vagy Dan Poole a Vikingek: Valhallából, vagy Will Irvine a Vikingekből. Akik már hasonló stílusban ismertek lettek, és most összejöttek, mint egy nagy család, hogy együtt bulizzanak, mint a kalandorok Óz birodalmában. Kiemelném Hugh Grantet, mint kivénhedt pojácát, aki pont azt hozza a filmben, amire képes. Egy megbízhatatlan alakot, akinek meggyőződése, hogy mindent megúszhat a külön alkujával.

A varázsvilág kalandorai lecsapnak

A történettel kapcsolatban kicsit bosszús vagyok. Egyrészt komolytalan lett, de inkább legyen komolytalan és vicces, mint unalmas és vontatott, amire nagy esély volt, így ez megbocsátható. A káosz szava sorozat hangulatát hozza, ahol senki sem finomkodik és lelkizik, viszont viccesek és sokat csatáznak. Sajnos a sok logikai hiba a történetben igencsak rontotta az élményt. Főhőseink jó sokszor meghalhattak volna a történet szerint, de hála a történetbe épített „portáloknak”, végül megúsztak mindent.

Meglepő módon kimaradt a filmből a kötelező LMBTQ irányvonal, itt mindenki csak háborúzni akart, a romantikát pedig meghagyták a nézőknek. Persze így is volt kötelező érzékenyítés, de igyekeztek szépen beleilleszteni a keretekbe, ezért teljesen elfogadható maradt. Amikor Chris Pine megpróbált lelkizni egy nagy közeliben, az pont annyira volt hihető, mint amikor egy vérbeli tolvaj az ártatlanságát bizonygatja. Voltak szerencsére valódi érzelmes pillanatok is, anélkül nem lenne teljes a történet.

Ez a két óra olyan volt, mint egy Netflix sorozat egyetlen filmbe összesűrítve. Egy tíz órányi anyag mentesítve az elnyújtott drámázástól, lelkizéstől, elnyújtott visszaemlékezésektől, feleslegesen monumentális pillanatoktól, megtartva a pörgős kalandot, mindent, amire felkapjuk a fejünket és le sem vesszük tekintetünket a vászonról. Szerepelnek benne a kötelező fantasy-elemek, mint a sárkány, mágus, harcos, tolvaj, druida, kocsma, kastélyok.

A lezárás magában hordozza a folytatás lehetőségét, remélem élnek vele és sikerül megismételni a csodát. Mindenkinek javasolt, aki szereti a kalandfilmeket és nem bánja, ha ismerős áthallások vannak a filmben, egy lendületes közös élményért cserébe.

akció | fantasy | kaland

SkyShowtime (2023.09.29.)

Egy nagyszabású kalandra indul egy sármos tolvaj és különc kalandorokból álló csapat, akik elhatározzák, hogy a nyomára bukkannak egy elveszett ereklyének. A dolgok azonban... több»

2