2023.04.10 12:53 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Kliséhalmaz!

Kóborló barátom keltette fel a figyelmemet a filmre, vagyis az eredetijére.....

Volt szerencsém látni az eredetit is, persze csak nagy nehézségék árán, és thai nyelven, angol felirattal.....

Kliséhalmaz!

De nézzük csak meg ezt a mozit, mi is a véleményem róla?

Mostanság egyre divatosabbak a mocskos anyagiakat motivációként felhasználó horror/szerű filmek....

A tavalyelőtti Would You Rather, a tavalyi Cheap Thrills és az idei 13 Sins is ugyanazt a témát boncolgatni, hogy vajon te mi mindent tennél meg a pénzért, ha nagyon meg lennél szorulva?

Mindhárom film főszereplője egy-egy bajban lévő, halk szavú, „nebáncsvirág” karakter, akinek gyökeres személyiségváltozáson kell átesnie (értsd: át kell mennie brutális vadállatba), ha meg akarja szerezni a nagybetűs Zsozsót, ami tudvalevőleg ugye mozgatja a világot!

A 13 Sins kicsit tesze/tosza főhőse, Elliot (Mark Webber) éppen egybekelni készül a várandós menyasszonyával, amikor egyik napról a másikra beüt nála a krach.

A főnöke teljesen megalázó módon kirúgja, régóta maga előtt görgetett hitelkártya tartozásai felszínre kerülnek, és még a rohadék-rasszista-szemétláda apja is hozzá akar költözni.

Ha ez még nem lenne elég, nagyon úgy tűnik, hogy pénzügyi helyzete romlásával az ez idáig otthon nagy szeretettel gondozott, fogyatékos öccsét is intézetbe kell adnia.....

Nem csoda hát, hogy nem ezek élete legboldogabb napjai, és ezek után nagyon megörül, amikor megcsörren a telefonja, és egy lelkes férfihang közli vele, hogy beszállhat egy játékba, amelyben ha jól szerepel, hatalmas vagyonra tehet szert. A fődíj megszerzéséhez összesen 13, egyre nehezedő feladatot kell teljesítenie. A feladatok eleinte bagatellnek tűnnek, később aztán kínossá válnak, végül aztán pedig rettenetesen brutálisak lesznek.

Míg a Would You Rather egy kissé Fűrész-ízű, utánérzésű horrort rittyentett a témából, addig a Cheap Thrills egy black/comedy-thriller irányába vitte el az egész koncepciót!

Ez utóbbihoz hasonlóan a 13 Sins készítői, Daniel Stamm a rendező, David Birke a fő-fő forgatókönyvíró ( még voltak hárman rajta kívül ) is főként a thriller műfajban gondolkoztak, de azért korántsem nevezhető vegytisztának a választott műfaja terén.....

Vannak ugyanis humorosabb és horrorisztikusabb kilengései is történetnek, valamint bejátszik egy igencsak soványka krimi-szál is....

Sajnos Daniel Stamm (Az utolsó ördögűzés - 2010), a film rendezője képtelen megteremteni azt a feszültséget, ami egy jó thriller-hez ténylegesen alapvető lenne. Ez csak részben írható a rendező unalmas megoldásainak (klisés, és lapos kamera beállítások, kifejezetten tévéfilmes képi világ, gyenge snittek, és vágások,) a számlájára. A legnagyobb hiba a "durrbele!" jellegű forgatókönyvben van, amely mindent feláldoz a felesleges sebesség, és a pörgős cselekmény oltárán. A szédületes tempó és az erősen légből kapottnak tűnő fordulatok mellett esély sincsen olyan egyértelmű követelményekre, mint a kidolgozott karakterek, a jól működő feszültségkeltés vagy urambocsá’ a következetesség. A sebesség rányomja a bélyegét a bevezetőben említett alapvető erkölcsi dilemma kibontására is: az elején még érezzük, ahogy Elliot halad lefelé a lejtőn, aztán ahogy gyorsul a tempó, már nem tudjuk követni az érzelmeinek hullámvasútját, a vége felé pedig egyenesen érthetetlenné, és zavarossá, kaotikussá válik a figura viselkedése. Logikátlanságok egész sora....

De mint már ezerszer mondtam, ezt már megszoktam!

Szegény Mark Webber( Elliot ) megpróbál beleadni apait-anyait a szerepébe, de ilyen bukdácsoló, és kezelhetetlen forgatókönyv mellett csapongónak és hiteltelennek tűnik az alakítása......

A többi színész sem tud semmi maradandót hozni, a filmben minden mellékszerep annyira felszínes, hogy az már szinte fáj. Ron Perlman-t (Chilcoat nyomozó) például nagyon szeretem, de most ő is csak egy szürke kisegér a többi között.....

Érdekesség, hogy a 13 Sins egy 2006-os thai thriller/misztikus-horror (13: Game of Death) amerikai remake-je. Az eredeti alkotás az IMDB adatai alapján 114 perc hosszú, és mivel éppen ma néztem meg, állíthatom, sokkal brutálisabb, ezzel szemben az újragondolás már csak 88 perces ( szerencsére ).

Jelen film a Would You Ratherrel és a Cheap Thrillsszel ellentétben igazából akkor tud működni, ha nem gondolunk bele mélyen, csak hagyjuk sodorni magunkat a lendülete és néha igen "agyhalott" ötletei által.

Abban az esetben, ha felszínes szórakozásként tekintünk a produkcióra, és inkább a humoros oldalára figyelünk, néha egészen kellemes perceket is szerezhet számunkra( na nem olyan sokat ).

Ha másért nem is, azért a jelenetért érdemes adni egy esélyt a filmnek, amikor Elliot-nak az Internacionálé-t énekelve kell romba döntenie a saját eljegyzési buliját.

Sajnos a zene, Michael Wandmacher műve, és a magyar származású operatőr, Zoltán Hontai sem alkotott hatalmasat!

Ha tudjuk, és borzongani akarunk, a thai eredetit nézzük meg!

Én meg almát rágcsálok nagy lendülettel.....

Ó, és megcsörren a telefonom!


62 13 Sins  (2014)

horror | thriller

Elliot Brindle egy szerény értékesítő, aki úszik az adósságban. Ez már önmagában is elég nyomasztó, ám mivel hamarosan feleségül veszi élete szerelmét, így élete kezd... több»

2