2023.08.28 09:07 JRD Olvasottság: <100x
0

Az elfogult 3,5*

Sam Raimi neve szerintem sokaknak ismerős lehet, bár nem feltétlenül ugrik be az embereknek, hogy honnan is. Ám ha azt mondom, hogy Gonosz halott-sorozat, vagy Pokolba taszítva, Doctor Strange az őrület multiverzumában, Pókember 1-2-3?

Nos, a filmek tutira beugrottak.

Az elfogult 3,5*

Sam Raimi forgatókönyvíró, rendező, akinek a nevéhez számos horror kultfilm fűződik. Ted Raimi (színész) testvére, aki többek között a Xena és a Hercules tévés sorozatokban remekül alakította az egyik szerethető, ám kissé lúzer karaktert.

A sötétség serege azonban nem kőkemény horror, hanem kőkemény horror-vígjáték. Bruce Campbell főszereplésével, aki az évtizedek során többször magára öltötte Ash karakterét, bár az évek múlásával az idősebb Ash nem feltétlenül lett bölcsebb.

Egyébként a sztorinak pár évtized után lett egy szériája is, mely ugyanolyan véres, ugyanolyan feketén humoros (Ash vs Evil Dead).

Maga a film Amerikában általánosságban pozitív kritikákat kapott, és több mint a dupláját hozta vissza a belefektetett dollároknak.

Bevallom, amikor először láttam a filmet, nem voltam elég érett hozzá. Kicsit kiakadtam, és pár éjszaka a filmmel álmodtam. Talán ez volt életem első igazi horrorisztikus filmje...

Hosszú évekre „polcra is tettem”. Mikor újra megnéztem, jókat röhögtem, ijedeztem, de nem felejtettem el, hogy ez egy fekete-film. Tehát nem tekintettem követendő példának. Csak amolyan morbid hangulatomban elszórakoztam rajta egy halloweeni éjszakán a haverokkal.

Még ha nem is volt a film a szó klasszikus értelmében kasszasiker, a videóeladások sokat hoztak a konyhára, és a rajongók imádták. A teljes trilógiának hatalmas fantábora van. (Megjegyzem, valahol én magam is az vagyok.)

A film érdekessége még az is, hogy eredetileg a film végét sokkal nyomasztóbbra írták meg. A forgatókönyv szerint Ash elméri a bájitalt (ezen már nem is csodálkozunk), és így egy apokalipszis utáni Londonban csöppen, ahol az emberiség elpusztul.

A stúdió azonban ennél lájtosabb befejezést akart, így változtattak rajta. Optimistább végkifejlettel zárták a kalandos történetet.

Több külső helyszínen is forgattak. A benti jeleneteket pedig Hollywood egyik stúdiójában vették fel.

A film egyébként számos jelölést kapott.

Az Army of Darknessnek egyébként volt egy képregény-adaptációja is. A Dark Horse Comics kiadó által kiadott képregény a film bemutatása előtt került a piacra.

Nem állítom, hogy ez a film kihagyhatatlan, de annyit mondhatok, hogy aki szereti a sötét, morbid filmeket annak érdemes megnézni.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

horror | vígjáték

Ash (Bruce Campbell) az elátkozott erdőben kénytelen volt levágni a jobb kezét, ugyanis az saját maga ellen fordult. A kézfeje helyére egy motorfűrészt erősít. Ahogy kikeveredik... több»

0