2023.09.25 21:37 Artemisia Olvasottság: 516x
6

Halálos halloween

Kenneth Branagh Poirot-szériája trilógiává bővült legújabb darabjával, a Szeánsz Velencébennel. Poirot velencei kalandja Agatha Christie Halloween és halál című regényét veszi alapul, de még rugalmasabban, szabadabban kezeli az alapanyagot, mint ahogy a Gyilkosság az Orient expesszen és a Halál a Níluson tette, az új köntös pedig kifejezetten jól áll Agatha Christie 1969-es történetének.

A helyszín az angol vidék helyett Velence, ahol Hercule Poirot a nyomozástól visszavonultan tengeti napjait, mígnem jó barátjától, a sikeres detektívtörténet szerző Ariadne Olivertől meghívást kap egy különös szeánszra mindenszentek előestéjén.

Halálos halloween

Egy ódon palazzo ad otthont a szertartásnak, melynek a célja a tulajdonos, Rowena Drake öngyilkosságot elkövető lányának megidézése. A bizarr találkozó még bizarrabb fordulatot vesz, mikor a szertartást végző médium gyilkosság áldozata lesz. Poirot tehát újra nyomozásba lendül, és minden racionalitására és logikájára szüksége van, hogy szétválassza az evilági és túlvilági elemeket, a tudományost és a természetfölöttit, a valóságot és a szemfényvesztést, miközben saját hitével és hiszékenységével is számot kell vetnie.

A helyszín festőisége, az ódon kísértethistóriák hátborzongató hangulata, a gótikus horrorr elemek bevonása, a halloween éjjelén a kísértetjárta palazzóba való bezártság klausztrofóbiás hangulata mind-mind hozzájárulnak a film hangulatos miliőjéhez, ami jelentősen megtámogatja a cselekményt. Valóban a horrorisztikusság határán táncol, de egyszer sem lépi át a határt, és nem hajlik valódi horrorba, mégis nagyon jót tesz az egésznek a sötétre hangszerelt tónus.

Branagh Poirotja nem hazudtolja meg önmagát, még úgy sem, hogy láthatóan megpróbálták újabb rétegekkel felruházni a karaktert, aki ezúttal nemcsak a bűnüggyel, de a saját démonaival is küzd, Kenneth Branagh pedig még egyszer sem volt ilyen jó a szerepben.

A mellékszereplők közül Michelle Yeoh mint a svindler médium emelkedik ki, a viszonylag kevés játékidő mellett is hozzá kapcsolódik az egyik legemlékezetesebb jelenet, a szeánsz csúcspontja. Említést érdemel még Jamie Dornan, a traumatizált orvos szerepében, valamint a kisfiát alakító Jude Hill, akihez egy ugyancsak emlékezetes csavar kötődik.

A Szeánsz Velencében egy igazán hangulatos, misztikus elemekkel tarkított krimi-thriller, melyben Kenneth Branagh megmutatja, hogy még igenis van szufla az Agatha Christie-féle régimódi krimik modernebb újragondolásában, és azt is, hogy a szimpla másolás helyett a szabadabb értelmezés, a rugalmas, eredeti és újszerű ötleteknek teret adó kivitelezés a jó irány, aminek köszönhetően a Szeánsz Velencében az eddigi 3 film közül a legjobban sikerült rész lett.

dráma | horror | krimi | misztikus

A kísérteties hangulatú, második világháború utáni Velencében Hercule Poirot borzongató rejtéllyel szembesül Mindenszentek napján. A munkától visszavonultan, önkéntes... több»

6