2023.09.28 11:32 Juki-onna Olvasottság: 188x
1

„Ki ez a s*ggfej?” – kérdezte Wolfgang Amadeus Mozart.

A nép éhezik, és nyögi a gazdagok esztelen pénzherdálását. Franciaország, XVIII. század. Ha azért kerültük a filmet, mert rettegünk a rizsporos parókáktól, és azt hisszük, hogy kottaírás és hegedűcincogás tölti ki a filmet, akkor itt az ideje felvenni a kesztyűt és megnézni a filmet, mert szó sincs ilyesmiről.

(Vagyis paróka, az van.) Egy ültetvényen dolgozó rabszolganő egyetlen fia Joseph Bologne (Kelvin Harrison Jr.), aki olyan veleszületett tehetséggel jött a világra, hogy zsenialitásával felnőtt korára még Wolfgang Amadeus Mozartot is sikerült féltékennyé tennie, ő Chevalier. Joseph Bologne-ban volt annyi tehetség, tudás és bizonyítási vágyás, hogy sok száz néző előtt szinte versenyre hívja ki Mozartot. (Ettől a jelenettől libabőrös lettem, annyira jó. Itt van egy kis cincogás.) Egy szegény sorból jött fiú, aki jeleskedett kardforgatásban, lovaglásban, zeneszerzésben, Marie Antoinette (Lucy Boynton) felkeni Chevalier de Saint-George-ra.

„Ki ez a s*ggfej?” – kérdezte Wolfgang Amadeus Mozart.

A francia udvar Chevaliert befogadja a köreibe, annak ellenére, hogy színes bőrű, de tudjuk, a hírnév csalóka szerető. Bár büszke arra, amit elért, mégis, ha komolyabb pozíciót szeretne megpályázni, bizony a féltékeny nemesek gyorsan emlékeztetik őt a származására. (Felemelő és inspiráló jelenetek.) A virtuóz hegedűművész az udvarhölgyek szívét is megdobogtatja, és bizony ő sem veti meg a szebbik nemet, csak sajnos egy férjezett asszony rabolja el a szívét. A szeretőt, Marie Josephine-t (Samara Weaving), a féltékeny férjet, Montalembert márkit egy magyar származású, új-zélandi születésű színész játssza, elég félelmetesen (Csókás Márton Pál). A forradalom is közeledik („Liberté! Égalité!”), és kezd kicsúszni minden Chevalier kezei közül. A derűre ború jön, és megismerjük az igazi gonoszt. Sajnos a film nem követi nyomon Chevalier életét végig, pedig elnéztem volna még vagy két órán keresztül, annyira eleven, színes, lendületes. Hiába a rizsporos paróka, az akkori emberek sem voltak különbek, mint a mostaniak. A színészek pazar játékát élvezhetjük végig a filmben. A díszlet és a ruhák maga a csillogás és pompa. Olyan betétdalokat hallhatunk, még ha hegedűn is játsszák, hogy felvillanyozza, felemeli az embert, megszűnik a külvilág a zene hallatán. A forgatókönyvíró (Stefani Robinson) és a rendező (Stephen Williams) egyedülálló módon mutatja be a virtuóz élettörténetét. Az elmúlt több mint 200 év során Chevalier lenyűgöző munkássága sajnos feledésbe merült. Érdemes végignézni a filmet, nem fogunk csalódni, szerintem.

70 Chevalier  (2022)

dráma | életrajzi | történelmi

Joseph Bologne, Chevalier de Saint-Georges zeneszerző igaz története alapján, aki egy afrikai rabszolga és egy francia ültetvénytulajdonos törvénytelen fia, és aki zeneszerzőként... több»

1