2023.10.12 21:17 Artemisia Olvasottság: 441x
6

Farkastörvények

Taylor Sheridan forgatókönyvíróként olyan szkripteket jegyzett, mint a Sicario és A préri urai. Jellegzetes stílusjegyei erőteljesen visszaköszönnek rendezői vénájában is.

A Wind River - Gyilkos nyomon Sheridan korábbi munkáihoz hasonlóan egy szikár, letisztult, kőkemény thriller, mely nyomasztó hangulatával, sötét, fakó képi világával és rezignált hangvételével a skandináv krimiket idézi.

Farkastörvények

Története egyszerű, mégis a zsigerekig hatol: a wyoming-i Wind River rezervátum elzárt, kietlen hómezőin egy megerőszakolt, összefagyott indián lány holttestére bukkannak. A lány kilométereket futhatott a hóban mezítláb, mire az akár -30°C-ig is süllyedő hidegben összeesett a tüdeje, és a saját vérébe fulladt.

A helyszínre érkező igencsak tapasztalatlan FBI-ügynök, Jane (Elizabeth Olsen) a holttestet megtaláló és azonosító vadőr és kiváló nyomolvasó, Cory (Jeremy Renner) segítségét kéri az ügy felgöngyölítésében.

Miközben Jane csak botorkál a számára teljesen ismeretlen, isten háta mögötti vidéken, addig Cory szemszögéből betekintést nyerhetünk a teljes elszigeteltségben élő, zömében indiánok lakta közösség életébe. Wind Riverbe alig-alig ér el a törvény keze, az itteniek többnyire farkastörvények szerint élnek. A zord körülmények, a dermesztő klíma, az elhagyatottság szívósságra túlélésre tanította őket, így a fájdalmaikat, traumáikat is csöndben dolgozzák fel. Hasonló módon él Cory is, akinek valaha indián családja volt, de egy tragédia mindent felborított. A hóban holtan talált lány, Natalie gyilkolásának kézre kerítésében személyes bosszúvágy és elégtétel, vagy inkább a megváltás keresése, a feloldozás vágya vezérli. Egy lezáratlan ügy, ami az ő vezeklés- és feloldozástörténetévé is teszi a filmet.

Sheridan nem árul zsákbamacskát, és nem tartogat sem csavaros fordulatokat, sem látványos akciókat. A cselekmény minimalista és szögegyenes, a szálak egyértelműen a határvidéken található fúrótoronyhoz vezetnek, sőt egy flashback jelenetben magát a történteket, Natalie utolsó óráit is láthatjuk. Semmi meglepetés, semmi hollywoodi sallang, van viszont mesteri atmoszféra teremtés, fullasztó feszültség, nyers erőszak és megrázó emberi drámák. Karakterei végtelenül emberiek: esendőek, súlyos traumákat és lelki sebeket cipelnek, a történtek pedig mindannyiukon változtat valamennyit; legtöbbet talán Jane tanul a küzdelemről, az élet értékéről és a rendszer szintű hibákról, amik Wind Rivert ilyen könyörtelen hellyé teszik.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Holttestet találnak a Wind River indiánrezervátumban. A világtól elzárt térségbe hamarosan egy FBI ügynök érkezik, aki megállapítja, hogy a tinédzser lány gyilkosság... több»

6