2023.10.29 23:35 fankbringa Olvasottság: 262x
6

Szívbe markoló mese

Amikor vége lett a filmnek, arra gondoltam, hogy ha lenne még egy vetítés, megnézném újra. Simán ki tudnék neki osztani pár Oszkárt (rendezés, filmzene, látvány).

Közel 500 vizuális technikus dolgozott a filmen, hogy olyan magával ragadó legyen, amit ez a történet megérdemel. Az Industrial Lights and Magic le se tagadhatja, hogy a vizuális élményt csinálta. Nagyon hasonlít a látványtechnika a Star Wars világára. A színek, a felületek mintha a Zsivány Egyesből érkeztek volna. Minden összeállt, hogy egy pillanatra se zökkenjünk ki a robotok meséjéből. A Marvel-filmekre jellemző értelmetlen vizuális orgiákat kihagyták, megmaradtak a letisztult formák és a hétköznapi hősök.

Szívbe markoló mese

A látvány nagyszerűségét ellensúlyozza a történet gyengesége. A karakterek mesékre jellemző magával ragadó története bontakozik ki a filmben, amitől zseniális lesz az egész. Sajnos szakmailag a történet egy hatalmas nagy hülyeség, de ezt megbocsátottam neki. Szakmaiság alatt azt értem, hogy informatika, MI, repüléstechnika, hadviselés, fizika. A Csillagok háborúját sem azért szerettem, mert annyira hihető, hanem mert annyira erősek benne a hősök, volt kiért és miért izgulni. Erről nem is érdemes több szót ejteni, a kritikusok részletesen kivesézték már a hiányosságokat. Na jó, egy dolgot megemlítek. Ha ennyire könnyű lemásolni egy ember gondolkodását egy tárolóra, akkor miért nem klónozták Az Alkotót ezerszámra, hogy jobb MI-t tervezzenek, és biztosan győzzenek?

Jegyezzünk meg pár nevet. Gareth Edwards, aki pont olyan jól rendezte meg, mint a Zsivány Egyest. A Godzillát most nem említeném, ha lehet. Jack Taylor, aki 3D modellezésben már az Avatar második részében is nagyot alkotott, és most is kitett magáért. Rachel Allen, aki gyártásvezetőként végigvitte az egészet, hogy látványban szépen összeálljon minden a végére. Steve Mazzaro és Hans Zimmer, aki többedmagával olyan zenét csinált a film alá, hogy felrepítette az élményt a csillagokba. Olyan hatásos volt a zene és a látvány együtt, amilyet rég tapasztaltam. Különválasztva lehet, hogy gyengébb, de együtt tökéletes volt.

A színészek megtették, amit kértek tőlük. A nyitóképben egyből kaptunk egy fekete+ázsiai párt (PC pipa), akinek közös gyereke lesz. John David Washington nem egy Will Smith, de nekem megfelelt. Hozta a lelkes apa hazafit, amire minden néző vágyik. Semmi bonyodalom, csak egyszerűen, mint egy akcióhős. Gemma Chan például jobban tetszett, bár alig kapott pár jelenetet. Ken Vatanabe megkerülhetetlen karakter. Szinte minden nagyobb látványfilmben szerepelt. Jól is játszott, helye volt a filmben. Allison Janney, az ezerarcú színész, akinek minden jól áll. Itt egy olyan katonát játszott, aki minden parancsért megteszi, amit kell, még akkor is, ha nem ért vele egyet. Finoman, de mégis határozottan mutatta meg hadvezéri arcát.

Emlékezetes pillanatok voltak a filmben a nagy monumentális jelenetek. Pont ahogy annak lennie kell. Magával ragadó és érzelmileg nagyon erős. A film igazi hullámvasút, ahol a boldogságtól a mély szomorúságig minden előfordul és sebesen váltogatják egymást. Nagyon tetszett a koncepció. A zárójelenetet elnézve számíthatunk még folytatásra, ha a számok alátámasztják. A kisfiú és a gépek története egy hosszú út kezdete is lehet.

Olyan, mint az Elysium. Egy értelmetlen helyzetben hősök születnek és a történetük magával ragad. Nem a hivalkodás, hanem az esetlenség és az akarat az, ami vonzóvá teszi őket. Ha az Elysium nem tetszett, akkor valószínűleg ez sem fog.

A filmet azoknak ajánlom, akik szeretik a sci-fi műfajt, és szívesen merülnek el kitalált világokban, élnek át érzelemdús meseszerű történetet.

61 Az Alkotó  (2023)

akció | dráma | kaland | romantikus | sci-fi

Egy háborús konfliktus közepette, amelyben az emberiség a mesterséges intelligencia erői ellen harcol, Joshuát (Washington), a különleges erők tapasztalt volt ügynökét az... több»

6