2023.11.14 19:51 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Ludlow város halottai

Úgy körülbelül egy-két hónapja halottam arról a hírről, hogy a Paramount stúdiótól előzményfilm érkezik Stephen King Kedvencek temetője című filmjéhez. Nos jómagam nem feltétlenül vagyok nagy rajongója az úgynevezett előzményfilmeknek, ugyanis kimondottan sok esetben kissé feleslegesnek érzem eme produkciók elkészültét, főleg horrorfilmek terén, merthogy a legtöbb esetben pont hogy egy olyan összetevőt vesz el az eredeti film esetében, ami igencsak nélkülözhetetlennek számít ahhoz, hogy azt egy jó filmként ítéljem meg, mégpedig a misztikumát. Stephen King könyvéből készített filmes feldolgozás, az 1989-es Kedvencek temetőjét kimondottan kedveltem anno annak idején (és még most is egy erős alkotásként tekintek vissza rá), és még az 1992-es második részét sem tartottam annyira egy rosszul sikeredett folytatásnak (mint oly sokan), és ha őszinte akarok lenni, akkor még a 2019-es új Kedvencek temetőjével is meg tudtam annyira barátkozni, mint mondjuk a második résszel, így ezen dolgok fényében, félretettem az előzményfilmekkel kapcsolatos ellenszenveimet, és kíváncsian vártam hogy mit is tartogat majd a Pet Sematary: Bloodlines.

Jelen filmünkkel kapcsolatban nem tartottam túlzottan biztató előjelként azt, hogy a Paramount stúdió, szinte egyből a saját streaming hálózatára gyártotta, és mozikban sehol nem mutatták be. Továbbá az is mélyítette előjáróban az aggodalmaimat a filmmel kapcsolatban, hogy maga Stephen Kingnek, az égvilágon semmi köze nem volt ehhez az alkotáshoz. Kicsit felrémlett bennem a Kukorica gyermekei folytatások, amiket anno annak idején úgy reklámoztak, mintha maga a Mesternek (Stephen Kingnek) bármi köze is lett volna azokhoz. Tehát nyugodtam ki merem jelenteni, hogy voltak figyelmeztető előjelek a tekintetben, hogy nem feltétlenül fogok kapni egy jó filmet, de amit végül láttam, na arra végképp nem voltam felkészülve. Merthogy a Pet Sematary: Bloodlines, egy kimondottan gyenge, és ráadásul sokszor éreztem azt vele kapcsolatban, hogy egy fájóan felesleges alkotás kaptam. Na de kezdjük a film legnagyobb hibájával, maga a forgatókönyvvel.

Ludlow város halottai

A film történetét Jeff Buhler és Lindsey Anderson Beer hozták tető alá. Kettőjük közül, Jeff Buhler volt számomra az ismertebb név, ugyanis eme úriember 2008 óta, szinte majdhogynem csak horrorfilmek forgatókönyvein dolgozott (bár ezek minősége, igencsak változatos volt), míg a másik forgatókönyvíró, Lindsey Anderson Beer, jóval kevésbé volt számomra ismert. E két forgatókönyvíró, elkövette azt a hatalmas hibát eme film történetének a megírásakor, hogy egyszerűen nem voltak képesek egy olyan történettel megörvendeztetni a nézőket, amely kellő mértékben méltó lehetett volna ahhoz a mítoszhoz, amit az eddigi Kedvencek temetője filmek hol nagyon, hol pedig kevésbé, de tartalmaztak. Ugyanis ha már előzményfilmet szándékoztak készíteni az eddigi filmekhez, akkor ne egy adott karakterhez készítsék mindezt, hanem ahhoz, ami a legtöbb nézőt sokkal inkább foglalkoztatja, méghozzá Ludlow város elátkozott állattemetőjéhez. A nézők eme elvárását nem igazán sikerült teljesíteniük, de helyette itt van a fiatal Jud Crandall története, amit már ismerhetünk a korábbi filmekből. De erre valóban kíváncsiak voltunk annyira, hogy egy egész filmet kapjon? Nem hiszem. Mondjuk azt azért értékeltem némiképp a történetben, hogy ha nagyon is felületesen, és csak pár perc erejéig is, de legalább érintették azt a legendát, ami a legtöbb néző fantáziáját megmozgatta, mármint hogy miért is jobb Ludlow városában az, hogy a halott, halott maradjon.

Tehát a film történetének eme kivitelezési formulája, majdhogynem teljesen hidegen hagyott, és ez sajnos igaz az atmoszférájára, vagy a félelemkeltési faktorára is. Ugyanis a film egy másik komolyabb hibája az, hogy szinte egy percre sem lett elég félelmetes, a gonosz megtestesülése is sokkal inkább válik nevetségessé a szememben mint akár csak egy pillanatra is félelmetessé. Továbbá számomra nagyon hiányzott a filmből az a fajta sötét és baljós hangulatvilág, amikhez az eddigi részekben hozzászoktam. És ha ez még nem lenne elegendő a film negatívumai közt, akkor ott voltak még a filmbéli karakterei is, amik szintén csúnyán alul teljesítettek, köszönhetően a gyenge forgatókönyvnek.

Mindent egybevéve a film megtekintése után már kezdtem érteni, hogy a Paramount stúdió miért nem próbálkozott a mozis bemutatásával. Jóindulatosan is maximum két halovány csillagocskára értékelném a látottakat.

fantasy | horror

1969-ben a fiatal Jud Crandall arról álmodik, hogy maga mögött hagyja szülővárosát, a Maine állambeli Ludlow-t. Hamarosan azonban baljós titkokra bukkan, és kénytelen... több»

3