2023.12.23 08:59 Bafam Olvasottság: 216x
1

Szívszorító II. világháborús Dán film

Szívszorító II. világháborús Dán film. Megtörtént események alapján készült film, mely egy borzalmasan tragikusan 87 gyermek halálával végződik. Egy balul sikerült akció következtében lebombázott iskola (máig nem tisztázott, hogy szándékosan vagy csak tényleg véletlenül) történetét dolgoz fel, állít emléket a védtelen civil áldozatoknak.

Maga a cselekmény Dánia fővárosában, Koppenhágában játszódik, leszámítva az elején látható pár snittet, mely egy, a fővároshoz közeli vidéki kis faluból kerékpárjával friss tojást szállító fiút mutat. Egyébként nagyon szeretem a II. világháború történetét elmesélő filmeket, valamint iskolás koromban is kiemelt figyelmet fordítottam erre az időszakra, erre a témakörre. Sok filmet is láttam e témában, vannak és voltak kedvenceim (A halál 50 órája, Híd a Kvály folyón) de ez valamiért kiemelkedik a tucatfilmek közül.

Szívszorító II. világháborús Dán film

Nincsenek benne tankok, ágyúk, lövöldözés, emberek le-lángszórózása, kézigránát hajigálás. Egy rövid repülős jelenetet leszámítva, még katonák is alig vannak benne. Viszont vannak benne emberek, sorsok, feszültség és dráma. Az emberi kiszolgáltatottság kézzel fogható, a háború értelmetlensége. És akkor a film nézése közepette eszembe jut, hogy nem messze innen egy orosz diktátor lerohan egy országot, földig bombázza, nem kímélve semmit, se istent, se embert. Iskolákat kórházakat bombáz, civileket, ártatlan gyerekeket öl, és az anyáikat. Úgy látszik az emberiség nem tanult történelemből, új Hitlerek és csatlósaik születnek..... Szörnyű Univerzumot építünk ismét....

dráma | háborús | történelmi

1945. március 21-én a brit Királyi Légierő a Gestapo koppenhágai főhadiszállását bombázta le. A rajtaütés végzetes következményekkel járt, mivel néhány bombázó... több»

1