2024.01.06 10:26 Lone Wolf Olvasottság: <100x
1

Izgalmas és jól megrendezett thriller Oszama bin Láden felkutatásáról

Kathryn Bigelow amerikai rendezőnőt sok kritika érte már pályafutása során (például A bombák földjén hiteltelenségei miatt), de a Zero Dark Thirty című történelmi thrillert nagyon odatette. Az alapsztori a 2001. szeptember 11-i WTC elleni terrortámadás legfőbb felelősének tartott Oszama bin Láden felkutatását és elfogását, illetve likvidálását (megölését) mutatja be, úgy, ahogyan azt Hollywood és Kathryn Bigelow elképzelte. Azért kell így fogalmazni, mert igazából nem tudjuk, hogy pontosan így történtek-e az események.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a szaúdi milliárdos Al-Kaida vezért 2011. május 2-án a pakisztáni Abbottabad városában valóban megölte egy amerikai Navy SEAL kommandó, amelynek egy tagja valamivel később felvállalta a nyilvánosság előtt, hogy ő adta le a végzetes lövést bin Ládenre (a neve: Robert J. O'Neill). A nyomozást, mely a terrorista megtalálását eredményezte, egy nő vezette, a filmben ő Maya, akit Jessica Chastain alakít.

Izgalmas és jól megrendezett thriller Oszama bin Láden felkutatásáról

A rendezés szerintem kimagaslóan jó, hiszen lassan, fokozatosan mutatja be a legfőbb karaktereket (főleg Mayát), majd egyre gyorsabb tempóban és a feszültséget állandóan növelve váltja át a sztorit egy üldözéses akciósorozattá. Ennek végeredménye a film legvégén látható éjszakai bevetés Oszama bin Láden pakisztáni háza ellen, melyet a terrorista vezér valóságos erődítménnyé alakít. A film abban is nagyon jó, hogy bemutatja Maya mindennapos küzdelmeit a CIA vezetőivel szemben, akik csak halogatják bin Láden elfogását, és időnként nem adják meg a kellő támogatást Maya csoportjának. Az alakítások közül ugyancsak színvonalas Jason Clarke és James Gandolfini játéka, bár utóbbi nem kap sajnos túl jelentős és hosszú szerepet. A film bepillantást enged a CIA belső működésébe is, legalábbis egy bizonyos verziót láthatunk, ismét csak kijelentve: úgy, ahogyan azt a film készítői gondolják. Az alaptörténet az átmeneti kudarcokat is érzékletesen láttatja, de ezekből is kiderül, hogy mennyire elszánt az a CIA csoport, mely minden nehézség ellenére is 10 éven keresztül küzd a terrorista vezető elfogásáért. Ami a negatív kritikákat illeti, csak egyet említhetek: kár, hogy nem látjuk a másik oldalt, azt, ahogyan Oszama bin Láden megéli az elfogását. Jó lett volna legalább egy-két jelenet arról, hogy mit érezhetett. De mindent egybevéve a Zero Dark Thirty egy színvonalas akció-thriller, remek rendezéssel. Nálam négy és fél csillagot érdemel, de mivel ilyet nem állíthatok be, 4 csillagra értékelem. Nem való azonban olyanoknak, akik alapbeállítottságuk szerint szkeptikusak, összeesküvés-mániásak, vagy az én majd jobban tudom, nem is úgy volt típusú gondolatkör mentén szakértenek. A Zero Dark Thirty című filmet azok élvezik és értékelik, akik nyitottak, és pártatlanul képesek végignézni az egészet. Az ő számukra élvezetes lesz a nyomozás végigkövetése, Jessica Chastain kivételesen jó alakítása és a végső akciójelenet a terrorista vezér házának ostromával. A film jelenleg az IMDb-n 74% -os, ami nagyon jó értékelésnek számít, bár ahogy írtam, én ennél is jobbnak érzem.

dráma | thriller

Egy kiváló CIA-ügynököből álló csoport teljes titokban megöli az Egyesült Államok elsőszámú közellenségét, Oszama bin Ladent. Az Oscar-díjas Kathryn Bigelow a... több»

1