2024.01.26 22:47 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Itt még csak tapogatózik, és lassan indul.

Messze volt még A légy, de még a Veszett is. David Cronenberg, a body horror koronázatlan királya itt még csak egy egyszerű kis „grófocska” volt, bontogatta szárnyait, feszegette a határait! Esetünkben még nem ez volt a top, de már érződött az akkor még fiatal rendezőn, hogy később nagy dolgokra lesz képes!

Ügyesen is alakította a dolgokat, hiszen spórolt a helyszínnel, spórolt a nem túl ismert színészekkel (bérek), és mégis egy tisztességes kis mozit rakott le elénk, nézők elé...

Itt még csak tapogatózik, és lassan indul.

Az AIDS árnyékában készült filmre akkortájt sokan felkapták a fejüket, hiszen nagyon aktuális volt a téma, és a félelem ott volt szinte minden felnőtt férfiban és nőben...

A filmben szinte minden zsánert megtalálhatunk, amit Cronenberg lassan, szinte komótosan tálal elénk. Homoszexualitás, pedofília, vérfertőzés, gore/splatter nettó kínzás, szadizmus.

Csak annyi a gond, hogy a színészi játék ócska és mesterkélt, az operatőri munka pedig, amit Robert Saad jegyez, erősen közepes...

Az együttlétek, a csókolózás is tud gusztustalan lenni, hiszen tudjuk, itt valami sötét és gusztustalan dolog lappang. Cronenberg nem fél ezt tálalni, és ezt teszi játszi könnyedséggel. De mégis valahogy műfajilag meghatározhatatlan...

Miért?

Mert mindenben közepes. Nem dráma, nem splatter, és nem trash...

Olyan minden, és olyan semmi!

A filmvégi „beteges”, megrázó és szignifikáns orgia zárja, ami elég keményen meghökkentő és paráztató, mégis hihetetlen is egyben!

Magáról a parazitáról nem túl sokat tudunk meg. Hogyan terjed, mennyi idő alatt fejlődik ki, és vajon mi alapján terjed?

Van, hogy több napig, de már van, ami 30-40 perc alatt megőrjíti a megfertőződött egyént!

Mérsékelt tempó, tompa színek, csapkodó, néha céltalan kameramozgások, nyers képsorok...

David Cronenberg későbbi „védjegyei!”

Paul Hampton, Lynn Lowry, Barbara Steele, Joe Silver, Allan Kolman, Ronald Mlodzik...

Említsük meg őket, de egy-két kivételtől sokukkal nagy formátumú alkotásokban sem előtte, sem utána sem találkozhattunk.

Az IMDb-n 23 véleményt követően 6,3/10-es, a TMDB-n 604 szavazatot követően 64%-os az értékelés, nálam pedig négy csillag és 68%, nem tudom többre értékelni. Lesz ez jobb is, Mr. Cronenberg!

Lilahagymás savanyú káposzta és pirítós...

Nagy tűzijáték várható! Persze a kedvenc fotelemből...

78 Paraziták  (1975)

erotikus | horror | sci-fi

A Paraziták című horror története egy luxusigényeket kielégítő lakóépületben játszódik. Egy idős férfi megöl egy fiatal lányt, majd miután felboncolta a testet, magával... több»

1