2024.02.04 12:35 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

És bement Lagóba rendet tenni!

A Névtelen Idegen, aki mindenkinek szemet szúr, és mindenki rá figyel...

Saját maga rendezte a filmet, és olyan nevek segítették a munkáját, mint az operatőr, Bruce Surtees, a zeneszerző, Dee Barton, a vágó, Ferris Webster...

És bement Lagóba rendet tenni!

De mégis mi a fenét látunk, mi lett más, mint a Sergio Leone-féle „revenge” westernekhez képest mutat?

A Névtelen Idegen belovagol az isten háta mögötti kis porfészekbe, Lagóba...

De nem véletlenül, á, nem...

És itt jön a misztikum! Ki ez a fickó, akit senki nem ismer, sejthető, hogy valamiféle bosszúra készül, valami vagy valaki nem hagyja nyugton, jelentsen ez bármit!

A mellékszereplők teljesen megszokottak...

A kurva, aki folyamatosan rinyál és adja magát, a borbélyba hálni jár a lélek, és retteg, plusz mindenért pánikol, a pap ájtatos és sunyi, a furán néző csapos öreg, életunt és fáradt, a seriff, Show (Walter Barnes) kövér és bamba, valamint a falu bolondja, az alkoholista törpe...

Unalmas karakterek, vértelen, jellegtelen nők és férfiak.

De mégis a seriff is behódol a kalapját a mélyen szemébe húzó hősnek!

Majd megtudjuk, mit is akar itt hősünk egy álomból (jó kis flashback), és egy kurta-furcsa vallomásszerűségből. Majd természetszerűleg jön a katarzis első része, ahol fellázadnak a már megutált „hősért”, aminek a vége három halott!

De Lagóra most már a purgatórium tüze vár! A házakat vörösre festeti, és kénye-kedve szerint azt csinál, amit akar, és azzal, akivel akar. És nemsokára már a bűnözők is, akik a város szélén várakoznak, óriási dühöt éreznek a Névtelen Idegen iránt!

Egész nap piál és lustálkodik, sőt (magam sem értem) egy pajtát is lebontat...

Hervasztó és enervált környezetben teng-leng az Idegen, és én nagyon vártam, hogy oké, na legyen már újra egy kis pörgés...

De aztán rájöttem, ez teljesen szántszándékosan van, megőrjítve a helyi lakosokat is, akik egytől egyig bűnösök, vagy csak cinkostársak.

Nincsenek heroikus ritmusok a zenében sem, inkább ilyen jazz-folk keverék, ami kissé tompít, és álmossá tesz.

De Eastwood úgy döntött, a film utolsó negyedét azért beindítja, és rendez gyorsan egy kis mészárlást!

És mint tudjuk, nincs kegyelem!

Éjjel égnek a házak, és Lagóban hátba lövik a menekülőket, és persze teljesen megalázó módon a bűnösöket is. De a klasszikus hőst egyértelműen felejtsük el, az most nincsen, csak egy Névtelen Idegen, akinek sötét céljai vannak, amit mindenen keresztül átgázolva is elér.

Ölni akar, és ölni is fog, mint látjuk.

Majd vége mindennek, és a nap felkel...

A Névtelen Idegen kilovagol a semmibe! Klasszikusan! Mint ahogyan a film maga is klasszikussá avanzsált.

Az IMDb-n 64 ezer véleményezés után 7,4/10-es, a TMDB-n 1055 szavazat után 74%-os, nálam pedig öt csillag és 85%. Eastwood pedig örök!

Kedvenc fotelem és forró gyümölcstea...

Persze cukor nélkül...

dráma | misztikus | western

A vadnyugaton egy isten háta mögötti városka felbérel egy titokzatos idegent, hogy megvédje őket a haramiáktól, akik börtönből szabadultak. több»

1