2024.03.01 23:01 Piczil Zsolt Olvasottság: <100x
1

Számomra érthetetlen miért a Gladiátor a jobbnak tartott film. A zene, történelmi háttér (és a fikció), jelenetek, beállítások mindkettő filmben tökéletesek. A Trója történet alapja azért emelkedettebb, és a dialógusok is jobbak. Legalábbis számomra sokkal több emlékezetes sor van a Trójában.

Orlando Bloom, Paris herceg szerepében nagy színészi alázattal játssza el az ifjú szerelmest aki nem ellenfele Menelaosz királynak. Ha már itt tartunk, nekem külön tetszett a mitológia száműzése a történetből. És a Görög királyok (Agamemnon és Menelaosz) tökéletes megjelenésűek. "Rémszem Tom" Menelaosznak el tudom hinni hogy összemorzsolja a kis ficsúr Parist.

Eric Bana megkapó Hektor, a sebhelyi mutatják mennyire jó harcos, sok mindent átélt, megszólalása a Tanácsban pedig arról tanúskodik hogy még értelmes is. Magának a háborúnak és a harcnak a csatajelenetei sokkal jobban, kivehetőbben vannak a Trójában koreografálva. A Gladiátorban megelégszünk egy ember sorsával. A Trója sokkal több szereplőt mozgat (mindegyiket jól), mégis, a fő ellenfelek Hektor és Akhilleusz. És itt el is érkeztünk Brad Pitthez. Ez az Isten Ember, ez a Fénysugár Harcosa amikor hibátlan arcával, testével megjelenik, mozgásával, gesztusaival érezteti mennyivel jobb harcos MINDEN ÉLŐ EMBERNÉL. Nem hiszek abba, hogy a VALÓSÁGBAN léteztek tökéletes harcosok. Brad Pitt zseniális színész, neki elhiszem. Ez a fickó minden mozdulatában annyira tudatában van saját tökéletességének hogy szerepében én egyszerűen nem tudom őt beképzelt, "mégis csak egy ember, halandó" skatulyába rakni. Egy olyan világban ahol az istenek nem léteznek! Azt olvastam csak azért játszotta el a szerepet mert szerződése kényszerítette rá. Hát ezt nem lehet érezni a filmben. Azt is olvastam, fél évet készült Akhilleusz szerepére és megsértődött amikor a közönség nem értékelte eléggé játékát. Az ostrom utolsó estjén mikor Akhilleusz hű alvezérétől (Eudorustól) búcsúzik, egyszerű szavakkal, mégis oly felemelően. És a végén csak biccent, kezével int. Tökéletes játék. Itt jegyezném meg Vincent Regan, mint Eudorus nagyot megy ebben a kis szerepben. Ő meg a tökéletes görög katona megjelenése számomra. A 300 című filmben is nagyot alakított. Szóval az egész stáb nagyon jó (Helenét nagyon megtépném), mégis (természetesen) Brad Pitt aki viszi a pálmát. És a film végén amikor Odüsszeusz király áll a halotti máglyánál, annyira reális evilági és eposzi egyszerre az utolsó monológ:

"Az ember úgy kél és dől mint az őszi búza. De e néhány név soha nem merül feledésbe. Mondják majd el hogy láthattam Hektort, lovak szelídítőjét, és mondják el hogy Akhilleusz korában éltem."

81 Trója  (2004)

dráma | történelmi

Trójában háború dúl, mert a szerelmes Parisz (Orlando Bloom) elrabolta Helené hercegnőt (Diane Kruger). A megsértett és kifosztott Meneláosz király harcba hívja Agamemnónt (... több»

1