2024.03.12 15:01 Kóborló Olvasottság: <100x
2

A híresen hírhedt Asylum-filmek gyöngyszemei közül itt van a Háromfejű cápa

Még a 2023-as évben pattant ki az egyik filmszerető barátom fejéből az az ötlet, hogy próbáljunk meg 2024 minden hónapjában összefutni, és adózzunk figyelmünkkel a trash műfaja felé úgy, hogy megtekintünk egy erősen ZS kategóriás filmet. Egyetlen szabályt hoztunk ezzel kapcsolatosan, miszerint csak a méltán híres Asylum filmstúdió förmedvényeiből kerülhet ki a soron következő trash művünk. Persze más filmes stúdiók is gyártottak már, és gyártani is fognak ZS kategóriás szennyeket, de a filmrajongók nagyon is jól tudják, hogy eme zsáner királya az 1997-ben alapított Asylum filmstúdió. 2024 januárjában a 2012-es Kétfejű cápával nyitottuk meg a havi trash összejövetelünket, amihez februárban további két filmszerető barátunk is csatlakozott (esélyes, hogy nem a filmek minősége miatt, hanem mert ilyenkor azért lecsúszik egy-két behűtött söröcske, továbbá mindehhez társul még némi harapnivaló is, plusz még persze jókedv is). Jómagam sajnos a februári összejövetelen betegség miatt nem tudtam részt venni, de amikor megtudtam, hogy a társaság kiválasztott filmje a 2015-ös Háromfejű cápa volt, kutya kötelességemnek éreztem, hogy valamilyen formában osztozzam a társaság szenvedésében, amit ez a produkció okozhatott nekik, ezért bátran, egymagamban kezdtem bele eme förmedvénybe. Nem mondom, nem kis kihívás volt egymagamban végigszenvedni eme ZS kategóriás hulladékot. Na de ezek után ugorjunk egy fejest a trash tartályába, és lássuk, szórakoztató-e valamennyire is jelen filmünk!

Nos, normál esetben egy filmrajongó nagy valószínűséggel tudatosan nem választ önmaga szórakoztatására egy ZS kategóriás trash filmet, még akkor sem, ha köztudott tény, hogy eme produkciókat más szemmel kell nézni, ezáltal pedig az osztályozásukat is némileg másként kell kezelni. Persze ezalatt nem arra gondolok, hogy minél rémesebb a kivitelezés, annál jobb, hanem sokkal inkább arra, hogy legyenek annyira agyamentek a látottak, hogy az már szórakoztatónak hasson. Valahogy így voltunk a 2012-es Kétfejű cápa esetében, ugyanis ami filmes bénázásokat ott láthattunk, az bőven kimerítette a trash zsáner iránti vágyunkat. Talán pont emiatt választották a filmes barátaim jelen filmünket, de itt valami azért eléggé félrement, mint az egyel kevesebb fejű cápa esetében.

A híresen hírhedt Asylum-filmek gyöngyszemei közül itt van a Háromfejű cápa

Már maga a film történetén (amit Jacob Cooney és Bill Hanstock hoztak össze) némileg érződik, hogy próbáltak valami figyelemfelkeltő dolgot is belecsempézni az alapfelállásba. Ugyanis mint ahogy a film történetéből kiderül, a tengerek szennyeződése miatt kialakulhatnak a vízi élővilágban különféle mutációk. Szerencsére valaki a stúdió fejesei közül még időben rászólhatott a forgatókönyvírókra, hogy miszerint hé, mi az Asylum filmstúdió vagyunk, mi élből filmhulladékokat gyártunk, szóval csak semmi komolyságot ne tartalmazzon a forgatókönyv további része, és hát a forgatókönyvírók hallgattak is erre, ezután pedig csak azt fogjuk látni, ahogy egymásra licitálnak az elképesztőbbnél is elképesztőbb filmbéli ostobaságokkal. A baj csak az volt ezzel, hogy egy percre sem válik igazán szórakoztatóvá a látottak, ugyanis még minimális erényeket sem volt képes felmutatni a története. Mindezen dolgokon valószínűleg az sem igazán segített, hogy hát a filmbéli karakterek túlélési ösztöne valahol egy ebihal szintjén volt. Ez alól némileg kivételt képez Danny Trejo, aki mint mindig, most is oly kemény, mint a kád széle, és hát persze hogy a keze ügyébe kerül egy machete is.

Ezek után lássuk, hogy a Háromfejű cápában alkalmazott technikai ostobaságok képesek voltak-e túllicitálni azt, amit mondjuk a Kétfejű cápa esetében láttam. A válasz erre, hogy egyértelműen sikerült a készítőknek a szintlépés e téren, és eme abszurditást azért némileg értékelni is tudtam eme produkcióban.

Összegezve úgy gondolom, hogy még mindig nagy hiányossága a filmnek a bármifajta humor bevezetése (akárcsak mint a Kétfejű cápánál), de a technikai ostobaságokkal bőven képes volt lepipálni az elődjét. Ha mondjuk a forgatókönyvírók kihagyták volna a történetükből a környezetszennyeződést, akkor akár a trash skálán is feljebb kúszhatott volna, de eme okból kifolyólag egy csillagnál többre nem tudom értékelni a látottakat.

akció | horror | kaland | sci-fi | thriller | vígjáték

Egy háromfejű mutáns fehér cápa fenyegeti a tengeren hajózókat, akik mindent bevetnek, hogy megállítsák a háromfejű szörnyet. A világ legnagyobb gyilkológépe most háromszor... több»

2