2024.03.14 17:06 Cash Olvasottság: <100x
1

Szórakoztatásra tervezve

Lám, Zatoicsi átrándult Kínába. Persze, nem szó szerint értve, de az nyilvánvaló, hogy melyik filmes karakter ihlette a vak kínai fejvadász alakját. A címszereplő nem lát, szereti az itókát, az érzékei rendkívül élesek, erős az igazságérzete, és a kiszolgáltatottak védelmében hajlandó kardot húzni.

Akinek így egyben nem ismerős, javaslom, nézzen meg néhány filmet Icsi masszőr kalandjaiból. Megéri.

Szórakoztatásra tervezve

Szerencsére a karakter szolgai másolásáról nincs szó. A rendező-forgatókönyvíró eléggé "adoptálta" kínai környezetre az őt megihlető vak masszőr alakját. Kezdve ott, hogy időben közel ezer évvel elcsúsztatta a történetet. Ám itt szintén egy leépülőben lévő társadalmi rendszerben járunk. Továbbá ennek helyi hősnek természete korántsem olyan megnyerő, mint a nagynevű elődjének, és a harci technikája is sokban különbözik. Az ősi Kína viszonyainak tálalása plusz érdekességet ad történetnek.

Az ötletgazda alaposan ismeri a japán kalandfilmeket, és a nyilvánvaló céljai közé tartozott azok forgatókönyvi fogásainak, eszköztárának és harci fordulatainak az átültetése a korabeli viszonyokba. A szamurájos történetekben jártas nézők egész biztosan felismernek pár nipponi klasszikus film ihlette tisztelgő jelenetet a mesén belül. Szerencsére a hazai vonalat képviselő vuhszia eszköztár ezúttal visszafogottan lett beépítve a látványba, mert ebbe a forgatókönyvbe nem illett volna fák csúcsai körül történő repkedés. A "han filmgyártás" jellegzetes eleme, a huzaltechnika, ugyan megjelenik, de inkább csak kísérő elem, nem pedig meghatározó módszer eszköztáron belül.

A történet módot adott volna egy erőteljes drámára, ám az alkotók egyértelműen a kalandokra szavaztak. Bár egyes részleteiben hiányos a történet felépítése, bizonyos dolgok nincsenek alaposan elmagyarázva, összességében egy közönségbarát, tempós, szép kiállítású film állt össze a végére, melynél a rendező egyenletes színvonalon teljesít, csakúgy, mint a vezetett színészei. A fényképezés pedig átlag felettinek mondható.

Egy kikapcsolódásra szánt estére vágyóknak jó szívvel merem ajánlani ezt a ügyesen összemixelt alkotást.

akció | dráma

A vak Cheng, a büntetőtanács regisztrált fejvadásza találkozik Ni Yannal, egy étterem-tulajdonos lányával, akinek megölték a családját. A szemfüles Cheng ezután belekeveredik... több»

1