2024.03.29 12:50 kabel Olvasottság: 106x
0

Még egy hegymászós film

Ezekkel a hegymászós filmekkel úgy vagyok, mint a romantikus vígjátékokkal. Teljesen sematikusak és ugyanolyanok. Szerintem csak azoknak szól, akik ebben a világban mozognak. Meg kell hagyni, nagyon látványos, és megpróbáltak drámát belecsempészni, ahol csak lehetett, de ez egy hangulat sztori, így aztán nehéz filmszerű narratívát beleerőltetni.

Ez a film emellett iszonyat repetitív. A lényeg, hogy egy csávó a 14 legmagasabb hegyet mássza meg a legrövidebb időn belül. Ez azt jeleneti, hogy folyamatosan ugyanazokat a képsorokat látjuk, ugyanazokat a közhelyes hegymászós dumákat halljuk, hogy „ne add fel” meg „sose állj meg” meg „eggyé válsz a heggyel”. Nincs nagyon narratív vonal, csak „most ezt a hegyet másszuk, és nem adjuk fel”, majd „ezt a hegyet másszuk, és most sem adjuk fel” és így tovább. A célok közt nincs nagyon érdemi különbség, és a film is néha megunja saját magát, és simán átugrik pár csúcson, ahol gondolom, még kevesebb történt, mint addig.

Még egy hegymászós film

Főszereplőnk egy elég ego-vezérelt fószer, aki saját és családja életét is erre a hegymászós dologra tette fel. Ha valaki egy más hobbira áldozná be a házát és személyes és felesége biztonságát olyan mászásokban, ahol elég nagy százaléka a mászóknak meghal, valószínűleg teljesen őrültnek tartanánk. Szóval kicsit amolyan karakterdráma ez, egy olyan karakterről, aki fel sem ismeri saját maga döntéseit. Nyilván minden tiszteletem a teljesítményért, de azért kicsit ijesztő a dolog.

Na jó, beszéljünk struktúráról. Sosem tudjunk igazán, mennyit mászott ténylegesen emberünk, mert minden hegymászós jelenet olyan, mint egy montázs. Beszélnek mindenféle táborokról, de sosem érzékeljük, mennyi volt a tényleges nehézsége a dolognak, vagy honnan kezdett mászni emberünk, és mik voltak az adott út kihívásai. Egy hegymászós film nyilván nem mutathat meg mindent, szóval akkor lehet, az érzés bemutatásán kéne dolgozni, hisz a nézők nagy része sosem fog a filmbéli helyekre eljutni, sosem fogja érezni a kihívást, de attól még szívesen átélnénk a mászást. Nem éreztem azt, hogy a filmnek ez sikerült volna. A folyamatos közhelyek mondogatása számomra inkább csak csökkentette az élményt.

Szóval ez van, ez még egy hegymászós film, ami pontosan ugyanazt mondja és mutatja, mint a többi.

dokumentum

Nimsdai Purja egy rettenthetetlen nepáli hegymászó, aki egy látszólag lehetetlen küldetésre indul - megmássza a világ 8000 méter feletti csúcsait hét hónap leforgása alatt. több»

Rendező: Torquil Jones
0