2024.04.14 18:04 Artemisia Olvasottság: 176x
2

A reggae-király

Bob Marley a 20. század meghatározó alakjainak egyike. A zenei, a vallási és a politikai életben egyaránt jelentős szerepet játszott, neki köszönhetjük, hogy a reggae zene, valamint a rasztafári vallás széles körben ismert lett.

Vegyes házasságból született, és egy faji és politikai ellentétektől forrongó országban nőtt fel. Intenzíven élt, a világbékét és a világméretű testvériség eszméjét hirdette, zenéjén keresztül tömegekre hatott. A Jamaicából induló reggae műfajt világszínvonalra emelte, ostromolta a slágerlistákat, dalaiban egy komplett világnézetet, életérzést adott át. Történelmet írt, majd tragikusan fiatalon meghalt.

A reggae-király

Bob Marley az a fajta ikon, akinek az élete filmre kívánkozik, és akinek már régóta kijárt egy, az emlékéhez és az örökségéhez méltó életrajzi film.

Erre vállalkozott a Williams lányokról és apjukról Oscar-díjas filmet készítő Reinaldo Marcus Green.

A One Love Bob Marley életének szűk 3 évét dolgozza fel, az 1976-'78 közötti eseményeket.

Ez egy mozgalmas és jelentőségteljes időszak volt az énekes életében: zenei karrierje már szárnyalt, a politikai csatározásoktól és zavargásoktól hangos Jamaicát pedig egy nagyszabású békekoncerttel szerette volna egyesíteni. Azonban törekvései egy véres merénylethez vezetnek: 1976. december 3-án ismeretlen fegyveresek hatolnak be Bob Marley otthonába, ahol több lövést is leadtak. Az énekes mellett feleségét, Rita Marley-t és menedzserét is találat érte. Csodával határos módon mindannyian túlélték a támadást, ami után Bob Londonba emigrált. Itt született leghíresebb és legsikeresebb albuma, az Exodus 1977-ben, amit 1978-ban a Kaya album követett. Világkörüli turnéra indult, régi vágya is teljesült, és Afrikát is megjárta, és sajnos ebben az időszakban, 1977 júliusában diagnosztizálják bőrrákkal egy focimeccsen szerzett lábsérülés apropóján.

Az emigráció évei után ünnepelt sztárként tér haza Jamaicába, ahol végül megtartja a 1976-os merénylet miatt elhalasztott hatalmas békekoncertet, mely az One Love nevet viseli.

A film in medias res kezdéssel indít, és közvetlenül a katartikusnak ígérkező One Love koncert előtt ér véget.

Reinaldo Marcus Green munkáját végképp nem lehet azzal vádolni, hogy papírízű életrajzi adatokkal untatná a nézőit. Hogy miben különbözik a One Love a megszokott életrajzi filmektől? Leginkább abban, hogy intenzíven próbálja megidézni Bob Marley személyiségét, világnézeteit. Viszonylag kevés életrajzi adattal dolgozik, de hatásosan bemutatja, hogy milyen eszmék mozgatták Bob Marley-t, milyen élmények és meggyőződések inspirálták a dalait és, hogy mit szeretett volna átadni a dalain keresztül.

A Bob Marley-jelenség leginkább egy életérzés volt, és ezt az életérzést képes visszaadni a film.

Egyszerre láttatja Bob Marley-t egy zenei ikonként, békeharcosként, rasztafári prófétaként és szellemi vezetőként, humanitárius aktivistaként, apaként és férjként.

Terítékre kerül Rita Marley-val való bonyolult, mégis megtörhetetlen házassága, a tény, hogy összesen 11 gyereket neveltek, valamint mértéktelen marihuána-fogyasztása is.

Kingsley Ben-Adir nagy tisztelettel formálja meg a legendás énekest, ami érződik az alakításának, a Rita Marley-t alakító Lashana Lynch-el pedig tökéletes az összhang.

A One Love korántsem tökéletes film, de hús-vér emberként ábrázolja Bob Marley-t, amivel kisebb-nagyobb hibái ellenére is hozzájárul ahhoz, hogy az újabb generációk is megismerjék és megszeressék az énekes munkásságát.

dráma | életrajzi | zenés

2024-ben a BOB MARLEY ONE LOVE című film végre a nagyvászonra viszi egy olyan ikonikus személyiség inspiráló életét és zenéjét, aki a szeretet és az egység erőteljes... több»

2