2024.04.15 19:12 kabel Olvasottság: 474x
3

Rénszarvasos időhúzás

Megmondom őszintén, ezt a filmet nem nagyon éri meg megnézni. Nagyon kevés dolog történik benne, az is annyira repetitív és kiszámítható, hogy a történet végére teljesen elveszti jelentőségét. Egy katarzis vagy karaktermentes sztori ez, melynek egyelten erénye a számi kultúrkörnyezet bemutatása és egy kis történelmi lecke a legészakabbi emberek életéről. Azonban, ehhez messze túl hosszú, és végtelenül unalmas.

Még az északi krimik kedvelőinek sem ajánlom a filmet, hisz már az első pillanattól pontosan tudjuk, ki áll a bűntények mögött, melyeknek jelentőségét alig tudta megfogalmazni a film. Bár úgy tűnhet, de nem egy nyomozós thriller ez, nincsenek csavarok, meglepetések vagy komplikált jelenetek. Ugyanígy, nincs nagyon min izgulni sem, hisz olyannyira kevés dolog történik, hogy nehéz felébredni a félálomból, amibe a film ringat minket. Itt jön képbe a film egyetlen erénye: a gyönyörű látványvilág. A drónnal készült, hatalmas, hófedte hegyeket mutató tundra képei nagyon esztétikusak. A rénszarvas csordás képsorok pedig, mintha egy másik világba repítenének. Igaz, ennek hamar vége szakad, amint újra emberek felé fordul a kamera.

Rénszarvasos időhúzás

A filmről tényleg nem tudok semmi más jó dolgot mondani, a színészi játék kimondottan gyenge, mintha helyieket raktak volna be szereplőnek, és érezni, hogy tök kényelmetlen volt nekik az egész, miközben mesterkélt soraikat felmondták. A dialógus annyira teátrális és unalmas, nem értem, mért nem tudtak filmnyelvi eszközökkel inkább történetet átadni. Annak ellenére, hogy mindenki folyamatos beszél, az az érzés, mintha ugyanazt pár jelenetet látnánk egy órán keresztül. Mondjuk, filmnyelvi eszközök szintjén a vágónak volt a legnagyobb baja. Ezt a történetet simán le lehetett volna vágni 30 percesre, és semmi fontos sem veszett volna el.

Szóval ez van, ebből sokkal, de sokkal többet kellett volna kihozni. Ha egy kicsit jobban belemennek a karakterek ellentétjeibe, és egy csavarosabb történetet írnak, ahol van értelme izgulni a szereplők sorsán, egy lényegesen jobb film született volna. Ez így csak időhúzás volt.

50 Lopás  (2024)

dráma | thriller

Egy fiatal nő küzdelme őslakos örökségének megvédéséért egy olyan világban, ahol az idegengyűlölet egyre erősödik, az éghajlatváltozás veszélyezteti a... több»

3