10 meglepő érdekesség a 300 című filmről

Gyorsan szaladnak az évek, a 300 idén már 12 éves! Zack Snyder filmje instant klasszikussá vált. A produkció tele van szálkásan izmos olajozott testekkel, szexi nőkkel és eposzba illő hősiességgel. Nem is csoda, hogy az internet lecsapott a filmre, és gag-ek, gif-ek százai láttak napvilágot. A film képi világa irreálisan sötét és idealizált, mintha tényleg a szemünk előtt peregne le az epikus történet. A hollywoodizált hellén hőstörténethez természetesen amerikai sztárok társultak, úgy mint Michael Fassbender, Lena Headey, Gerard Butler, Dominic West vagy David Wenham. Egyértelműen sokszor nézhető filmről van szó, nem hiába került a kult rovatunkba!

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. A történet Kr. e. 480 körül játszódik.

2. Amikor a film a mozikba, nagyon sokat hozott a nyitó héten. Az akkori toplista szerint a 24. legjobban teljesítő film volt a premier hetén.

3. A filmben rendkívül sok halálesetet láthatunk, ugyanis 585 ember veszíti életét.

4. A történelmi Spárta kimagasló hadi teljesítményt nyújtott, de kulturális és technikai értelemben jócskán elmaradt a korabeli görög városállamoktól. A pénz bevezetésével szemben is szkeptikusak voltak, éppen ezért csak nehézkesen működött a kereskedés. Sőt, néha még a harci eszközöknek is híján voltak.

5. A filmben láthatunk borotvált arcú spártaiakat, de ez aligha volt elképzelhető. A bajusz borotválása megengedett volt, de a szakállé nem. A korabeli görögök férfiak csak különleges esetekben borotválkoztak, legfeljebb akkor, ha gyászoltak, vagy akkor vágták le a szakállukat a társaik, ha az ember megfutott egy csatából. Ez viszont a szégyen jegye volt.

6. Ez volt Michael Fassbender első játékfilmje.

7. Gerard Butler napi négy órát töltött a konditeremben négy hónapon keresztül, hogy formába jöjjön.

8. Gerard Butler számára 17 sisakot készítettek, amelyeket a forgatás során felhasznált és részben tönkre is tett.

9. A filmben látható jeleneteket kronológiai sorrendben forgatták le.

10. A forgatás hatvan napig tartott.