10 meglepő érdekesség a Kölykök című filmről

A Kölykök című filmet 1995-ben mutatták be. Ezt a polgár pukkasztóan szókimondó filmet bizony vegyesen fogadták. Noha a kritikusok nagy részének sikerült elnyerni a tetszését, a nézőközönség sokkal vegyesebben fogadta. A filmben ábrázolt gyerekek átgondolatlan hedonizmusa, a kábítószerfogyasztás, a szex, sőt a nemi erőszak nyílt ábrázolása bizony elég felkavaró. Mindez még súlyosabban hatott a kilencvenes években, amikor az AIDS járvány a tetőpontjára hágott.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. A forgatókönyvet Harmony Korine írta 18 éves korában.

2. Gyakran úgy tűnhet, hogy a film tele van improvizációval, de ez nem igaz. Szinte minden szó az eredeti forgatókönyvből származik, kivéve a nagy tömegjeleneteket, mint például a parti vagy a házibuli.

3. A film szinte az utolsó pontig követi Harmony Korine eredeti ötleteit, csak egyetlen jelenetet hagytak ki. Ebben a jelenetben a fiatal Casper meghallja, amint szülei vadul szeretkeznek. Casper megfogja a hálaadásnál használt hatalmas kést, benyit szülei hálószobájába, ahol édesapja bőrmaszkot viselve közösül anyjával. Casper azt gondolja, hogy betörőt lát, ezért apja hátába vágja a konyhakést.

4. Ez volt Rosario Dawson első filmje. A mára befutott színésznőt Harmony Korine és Larry Clark vett észre. Az ifjú Rosario East Village-ben gubbasztott.

5. Harmony Korine és Chloë Sevigny jártak a film forgatásának idején. Egyébként ez volt Chloe első filmje.

6. Chloë Sevigny a gázsijából ellátogatott Londonba és Párizsba.

7. A filmben szereplő színészek közül több is Harmony Korine közeli barátja volt. Harmony több karaktert is a barátairól mintázott, így kézenfekvő volt az amatőr színészek használata.

8. A filmet 1994 nyarán forgatták. A forgatás 6 hetet vett igénybe.

9. A film erősen korhatáros, ami okozott némi bonyodalmat. A filmet eredetileg a Miramax Films adta volna ki, ami a Disney Studios leányvállalata. A gond csak az, hogy a Disney soha nem ad ki NC-17 (nálunk ez 18-as karika lenne) korhatárral. Bob Weinstein és Harvey Weinstein állt elő a végső megoldással: alapítottak egy új független stúdiót, ez lett a Shining Excalibur Pictures.

10. A filmet számos országban igyekeztek betiltani, vagy csak megvágva engedték a moziknak vetíteni azt. Nagy Britanniában például 40 másodpercet vágtak ki a filmből, ugyanis egy vonatozó szabály szerint ugyan abban a jelenetben nem szerepelhet szex és gyermekek.