81 A vasember  (2008)

Szinte hihetetlen, hogy idén már 12 éve annak, hogy berobbant a mozikba A vasember, a Marvel igazi nagy dobása, amivel új lendületet adtak a szuperhős filmeknek. A vasember-t Jon Favreau rendezte, aki maga is szerepet vállalt a filmben, de az igazi prímet Robert Downey Jr. vitte, aki remekül illik Tony Stark, a botrányhős playboy szerepébe. A filmben feltűnik még Samuel L. Jackson, Gwyneth Paltrow és Jeff Bridges is, hogy csak a legnagyobbakat említsem meg. A héten a teljes Vasember trilógia felkerült az HBO kínálatába, melynek kapcsán kult rovatunkban ezúttal az első rész kulisszái mögé pillantunk be.

A páratlan sikernek köszönhetően a Marvel Studios a Paramount Pictures-szel (majd pár évvel később a Disney-vel) karöltve őrületes tempóban kezdte gyártani a képregények inspirálta akciófilmeket. A vasember óta egy Marvel filmet sem nevezhetünk bukásnak, legfeljebb gyengébbnek, mint a többi. A siker több összetevő miatt garantált. Egyrészt többnyire éppen megfelelő mennyiségű humort csempésznek a feszes sztoriba, amit látványos akciójelenetekkel spékelnek agyon. Másrészt – és ez az igazán lényeges dolog – ezek a filmek többségükben olyan hősökről szólnak, akiket a nagyközönség már szeret, ismer, vagy legalább hallott róluk, érdekli őket a történetük. Az ilyen filmeknek nem kell túl sok időt vesződniük azzal, hogy megkedveltessék a főszereplőt a nézővel. Amit mondani akarok csak annyi, hogy a Marvel már meglévő, és egyre népesebb bázisra alapozza filmjei népszerűségét. Nincs is ezzel semmi baj, csinálják csak a dollármilliókba kerülő akciófilmjeiket, úgy néz ki, hogy még egy jó darabig biztosan lesznek rá vevők.

De lássuk a megígért érdekességeket!

1. A film 17 éven keresztül várt a megvalósításra. A jogokat eredetileg a Universal Pictures birtokolta, és 1990-re tervezték a premiert, de a Universal eladta a megfilmesítései jogokat a 20th Century Fox-nak, akik eladták a New Line Cinemának, aztán végül visszakerült a Marvel Studio-hoz, akik a Paramount Pictures-szel társult a produkcióra.

2. Jon Favreau ragaszkodott ahhoz, hogy Robert Downey Jr. alakítsa Tony Starkot. Tette ezt azért, mert véleménye szerint Robert Downey Jr. hasonló szép és sötét napokat élt meg a reflektorfényben, akárcsak Tony Stark.

3. Jon Favreau mindenképp a Nyugati-parton akart forgatni, mert véleménye szerint túl sok szuperhős történet játszódik a Keleti-parton.

4. Jon Favreau egyébként fogadalmat tett akkor, amikor megkapta a rendezői széket. Megfogadta, hogy le fog fogyni, és le is adott 30 kg-t.

5. A forgatást hamarabb kezdték el, mint hogy elkészült volna a végleges szövegkönyv. Ennek az lett a vége, hogy több párbeszédet is a felvétel előtt írtak meg. Csakhogy hiába írták meg a szövegkönyvet, ha Robert Downey Jr. inkább improvizált – gyakran kellemetlen helyzetbe hozva ezzel az egyébként rutinos Gwyneth Paltrow-t.

6. A filmben használt ikonikus Vasember páncél, vagyis pontosabban jelmez több, mint 450 elemből áll.

7. Robert Downey Jr. a forgatás előtti hónapokban heti öt napot edzett, egyrészt súlyzós erősítést végzett, másrészt küzdősportot tanult. Így sikerült a forgatás idejére kirobbanó formába kerülnie.

8. Azokon a képeken, amelyeken Tony Starkot látjuk gyermekkorábban édesapjával, tényleg Robert Downey Jr. gyermekkori fotóit láthatjuk a színész édesapjával.

9. Az eredeti Vasember képregényben nem szerepelt J.A.R.V.I.S., Tony Stark mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépe. Eredetileg Tony Starknak volt egy komornyikja, aki még az édesapját, Howard Starkot is szolgálta. Nem más ő, mint Edwin Jarvis. A probléma az volt, hogy egy ilyen komornyik nagyon hasonlítana Batman Alfredjére. Hogy elkerüljék az összehasonlítgatásokat, az írók előálltak a mesterséges intelligencia ötletével. Ezt követően megjelent néhány képregény, amelyből kiderül a J.A.R.V.I.S. igazi története.

10. Paul Bettany egyébként, aki a J.A.R.V.I.S. hangját kölcsönözte, azt sem tudta, hogy milyen filmen dolgozik. Csak a címét tudta, meg azt, hogy egy számítógép hangja lesz. Csak Jon Favreau külön kérésére vállalta el a szerepet, és mindössze két óra alatt fel is vették a teljes hanganyagot.