10 meglepő érdekesség a Világok harca című filmről

2005-ben jött ki Steven Spielberg egyik régóta tervezett nagyszabású filmje, a Világok harca. A történetet minden idők legelső sci-fi regénye ihlette. Ez H.G. Wells legendás regénye, a Világok harca, ami 1989-ben jelent meg. Mondani sem kell, hogy a filmes adaptáció számos ponton eltér a regénytől, de hát valahogyan át kellett ültetni ezt a 19. századi történetet a 21. századra. A film narrátora Morgan Freeman volt, a főszerepet meg Tom Cruise kapta, de feltűnik még a vásznon Channing Tatum, Dakota Fanning és Tim Robbins, hogy csak a legnagyobbakat említsem. A produkció rendkívül jól teljesített a mozikban, de ez várható volt. A kritikusok mondtak jót is és rosszat is, szerintem mindenki döntse el maga, hogy mennyire jó film. Véleményem szerint egy időtálló klasszikussal van dolgunk, éppen ezért került bele kult rovatunkba.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. A film alapjául szolgáló regényt 1938-ban rádióműsorra tűzték. Meggondolatlan dolog volt ez, ugyanis a rádiót éppen bekapcsoló emberek nem tudták, hogy szépirodalmat hallgatnak, azt hitték élő közvetítés folyik, aminek következtében kitört a pánik.

2. H.G. Wells a pánikot követően rádióadásban kért elnézést mindenkitől, akit felzaklattak a történtek. A stúdióba jól felkészülten ment, mondandóját előre megírta. Ennek a bocsánatkérésnek az egyik eredeti kézirata Steven Spielberg birtokában van.

3. A filmben megjelenő három lábú gépek az eredeti regényben is szerepelnek.

4. A regényből egyértelműen kiderül, hogy az idegen lények soha nem fedezték fel a kereket. Fejlett technológiájuk egyszerűen nélkülözi ezt a primitív eszközt, a kerék feltalálását átugorva jutottak el erre a feljettségi szintre. A filmben mindössze egyetlen utalást tesznek erre, amikor az idegenek meglepődve vizsgálnak egy biciklikereket.

5. A regény megfilmesítését 2002-bn kezdték tervezni, miután Steven Spielberg és Tom Cruise közös filmje, a Különvélemény hatalmas sikert aratott.

6. A víz alatti jelenet forgatása során Steven Spielberg alaposan megtréfálta Tom Cruise-t és Dakota Fanning-et. A rendező a forgatás megkezdése után víz alatti hangszórók segítségével lejátszotta legendás filmjének, a Cápa-nak ikonikus zenéjét.

7. Steven Spielberg – szokásával ellentétben – ebben a filmben szinte alig használt panoráma képeket és nagy totálokat. Helyette sok olyan felvételt használt fel, amelyek kézi kamerával készültek, ezek ugyanis azt a hatást keltik, mintha a néző is az események része lenne. Spielberg bevallása szerint erre a szeptember 11-i terrortámadás amatőr felvételei ihlették.

8. Miranda Otto eredetileg viszautasította a szerepet, ugyanis a színésznő babát várt, csakhogy Steven Spielberg ragaszkodott hozzá. Hosszasan győzködte a színésznőt és még a szerepet is átírta a kedvéért.

9. A forgatás megkezdése és a film bemutatása között mindössze hét hónap telt el. Annak érdekében, hogy legyen idő elkészíteni a CGI effekteket, Spielberg a nagy és látványos jeleneteket forgatta le először.

10. A filmben katonákat alakító statiszták szigorúan csak azokat a ruhákat viselhették, amiket a stúdió a rendelkezésükre bocsájtott. Nem vehettek alá melegítő ruhát, és ráadásul még a katonai egyenruhák közül is a vékonyabbat adták nekik. A gond csak az volt, hogy 2004 leghidegebb napjain forgattak, úgyhogy a szünetekben a közeli lakosok garázsai megteltek forró tea mellett melegedő statisztákkal.