10 meglepő érdekesség A zongorista című filmről

Idén lett 15 éves A zongorista, ezért a Kult-kedd e heti merítésében Roman Polanski többszörösen díjnyertes filmjét elevenítjük fel. A produkciót imádták a filmfesztiválok, és a legrangosabb Hollywoodi díjkiosztókon is remekelt. Ennek a filmnek köszönheti első Osar-díját Adrien Brody, aki legendás alakításával elkápráztatta a kritikusokat és a nézőket egyaránt. Roman Polanski, a rendező is bezsebelt egy Oscárt, akárcsak Ronald Harwood, a forgatókönyvíró. A történet már eleve sikergyanús. Adott egy szenvedélyes izraelita zongorista, aki imádja a zenét és otthonát, Varsót. Valamint adott ez mellé a második világháború, minden szörnyűségével és brutalitásával. A film megindító és hangulatos, egy igazi dráma, ízig vérig.

Lássuk hát a megígért 10 érdekességet!

A filmet Wladyslaw Szpilman visszaemlékezése alapján készült. Szpilan még életben volt, amikor a forgatás előkészületei zajlottak.

Maga Roman Polanski is megtapasztalta a második világháború zsidóüldözését. Édesapját a Mauthausen- Gusen koncentrációs táborba küldték, ahol sikerült túlélnie a háborút, édesanyját pedig az Auschwitz-ban található koncentrációs táborba küldték, ahol megölték őt.

A film nem minden részletében hű a Wladyslaw Szpilman-val történt eseményekhez, Roman Polanski saját visszaemlékezéseivel színesítette ki a forgatókönyvet. A koncentrációs táborban például, amikor rákiáltanak Szpilanra, hogy ne fusson, valóban megtörtént, csak éppen Romanskival. Szpilannak menekülés közben valójában azt kiabálták, hogy fusson.

Amikor Roman Polanski a krakkói forgatás helyszíneit kereste, találkozott egy idős férfival, aki segített Polanski rokonainak túlélni a háborút.

A főszerepre nem kevesebb mint 1400 jelentkező került meghallgatásra, de egyikük sem nyerte el a rendező és a producerek tetszését. Ezt követően Roman Polanski felajánlott egy fiatal színészt, Adrien Brody-t, akire a A királyné nyakéke-ben nyújtott alakítása miatt figyelt fel.

Adrien Brody 14 kg-t fogyott a szerephez. Ennek érdekében szigorú diétát tartott be: reggelire két főtt tojást evett zöld teával, ebédre egy kis szelet sültcsirkét magában, vacsorára pedig egy kis szelet csirkét vagy halat párolt zöldséggel. Ezzel az étrenddel mindössze hat hónap alatt 73 kg-ról 59-re fogyott.

Adrien Brody mindent megtett azért, hogy minél mélyebben megélje karakterét. A forgatás megkezdése előtt eladta az autóját, kiköltözött a lakásából, majd ezt követően nem nézett televíziót, amíg be nem fejezték a munkát. Helyette szabad idejében megtanult zongorázni.

Adrien Brody mindössze 29 éves volt, amikor megkapta a legjobb férfi főszerepért járó Oscar-díjat. Ezzel akkor ő rekordot döntött, ő volt a legfiatalabb férfi színész, akinek megítélték a nagy presztízst jelentő aranyszobrot.

A vágó, Pawel Edelman folyamatosan tette egyre fakóbbá a film képkockáit. Ahogy egyre tűnik el a remény, és egyre inkább a úrrá lesz a fájdalom és a kétségbe esés, úgy lesz egy színtelenebb minden.

A filmben feltűnik Wladyslaw Szpilman unokája, Daniel Szpilan. Ő alakítja a kisfiút a gettóban a piacon.