1998-ban, több 25 éve berobbant a mozikba az Amerikai história X, Tony Kaye szenzációs filmje. A forgatókönyvet David McKenna írta, amihez olyan színészek adták legjobb tudásukat, mint Edward Norton, Jim Norton, Edward Furlong vagy Beverly D'Angelo. A filmben két fivér történetét ismerhetjük meg, akik nyakig belekerülnek a neo-náci mozgalomba. Mindez önidentitást, biztonságot és hovatartozást ad nekik, de ugyanakkor a mozgalom naiv ideája forr az agressziótól, és ez bizony rá is nyomja a bélyegét mindnyájuk életére. Az erős és megindító történet mellett leginkább Edward Norton alakítását szokták kiemelni, nem véletlenül, hiszen a színészt még Oscar-díjra is jelölték a filmben nyújtott teljesítménye miatt.

Lássuk hát a megígért érdekeségeket!

1. Meglepő módon ez volt az első játékfilm, amit Tony Kaye rendezett. Már amennyiben a sajátjának tekinti a produkciót...

2. Talán még meglepőbb, hogy Tony Kaye annyira elégedetlen volt a film végső vágásával, hogy nem akarta, hogy a produkcióban feltüntessék a nevét. Mindent megtett, hogy Humpty Dumpty álnevet használhasson. A DGA (Director’s Guild of Amerika – kb: Amerikai Rendezők Céhe) viszont nem engedélyezte, hogy így járjanak el. A többi érdekességből az is kiderül, hogy miért akart Kaye kihátrálni.

3. A vágás végül is több, mint egy évig tartott. Tony Kaye végezte a vágást is, de az elkészült változatokat sorra visszautasította a stúdió. Hosszas levelezések után végül a stúdió úgy döntött, hogy felkéri Edward Norton-t, hogy „segítsen” a vágásban. Norton végül egy 20 perccel hosszabb változattal ált elő, ez került a mozikba is.

4. Állítólag Tony Kaye nem is látta a filmet egészen 2007-ig, amikor végül mégis elment megnézni azt egy moziba Wilmingtonban. A történet kissé gyanús – hogy lehet, hogy nem tetszett neki Edward Norton vágása, ha nem is látta azt? Lehet, hogy csak megsértődött, és nem tetszett neki a gesztus, hogy más vágja meg a filmet. Persze az is lehet, hogy a történet jó része csak hollywoodi legenda…

5. Edward Norton és Edward Furlong folyamatosan átírták a szövegkönyvet, ami teljesen kiborította Tony Kaye-t.

6. Edward Norton egyébként úgy kapta meg a főszerepet, hogy azt a rendező, Tony Kaye nem hagyta jóvá. A történet kissé bonyolult. A forgatás megkezdésekor a projektet otthagyta Joaquin Phoenix. A stúdiónak nagyon gyorsan kellett valakit találnia, aki képes lesz eljátszani a főszerepet, ekkor került a képbe Edward Norton. A forgatásnak mennie kellett tovább, és Tony Kaye nem tudott senkit sem találni, akire ennyire komoly szerepet rá mertek volna bízni.

7. Érdekesség, hogy Edward Norton a szokásos fizetésének egy ötödéért vállalta a szerepet, vagyis „csupán” 200.000 dollárért.

8. Ezzel együtt Edward Norton lemaradt egy másik szuperprodukcióról. Az Amerikai história X miatt le kellett mondania a főszerepet a Ryan közlegény megmentése című filmben. Így került Ryan közlegény szerepe Matt Damonhoz, de ez már egy másik történet.

9. David McKenna szintén az Amerikai história X-szel debütált, ez volt az első forgatókönyve.

10. David McKennát a történet megírásában Frank Meeink élete ihlette, aki három évet ült neonáci felsőbbrendű hitek hirdetése miatt. Frank a börtönben pálfordulatot vett, és aktívan felvette a harcot a neonáci ideák ellen.

dráma

Két testvér, Derek (Edward Norton) és Danny (Edward Furlong) Vinyard a rasszizusban és a fajgyűlöletben találja meg a választ, miután apjukat meggyilkolják. A kemény és... több»