Denzel Washingtonról elég nehéz megmondani, hogy akkor ő most akciószínész vagy sem. Mert első ránézésre egyáltalán nem az a zsáner, ugyanakkor számos filmben bizonyította már, hogy nem ijed meg a saját árnyékától. Az egyik legjobb filmje e műfajban a 2001-ben mozikba került Kiképzés.

A filmet Antoine Fuqua rendezte David Ayer forgatókönyve alapján. A fontosabb szerepekben Denzel Washington mellett olyan színészeket láthattunk, mint Ethan Hawke, Eva Mendes, Tom Berenger, Terry Crews vagy épp Snoop Dogg. A sztori egy nyomozóról szól, aki jól ismeri Los Angeles sötét oldalát. A kábítószeres ügyekkel foglalkozó nyomozó egy nap új zöldfülű társat kap, akinek egyetlen nap alatt sikerül lerombolnia minden naivitását. Most mesélünk még pár érdekességet róla!

1. A főszereplő Alonzo Harris nyomozót egy valódi detektívről, Rafael Pérezről mintázták, aki arról vált híressé, hogy belekeveredett The Notorious B.I.G. meggyilkolásának ügyébe, de sok más kétes ügye is volt.

2. Alonzo Harris szerepére többek közt jelölt volt Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Tom Sizemore vagy Gary Sinise is, míg a társát, Jake Hoytot eljátszhatta volna Matt Damon, Tobey Maguire, sőt, Eminem is.

3. A film elején a két nyomozó egy kávézóban találkozik először. A helyszín ismerős lehet, ugyanis sok filmben szerepelt már: a Hetedikben, a Kapj el, ha tudszban vagy épp a Tolvajtempóban is láthattuk.

4. A rendező annyira hiteles filmet akart készíteni, hogy a stáb valódi gengszterek uralta környékre ment forgatni. Külön tanácsadót fogadtak, aki segített jó és biztonságos kapcsolatot kialakítani az igazi bandákkal. A filmben néhány valódi gengszter is látható. A rendező később azt mondta, meglepően meleg fogadtatásban volt részük.

5. A film közepe felé van egy jelenet, amiben Harrist kérdőre vonja a rendőrség három vezető tisztje. A stúdió eredetileg ki akarta vágni ezt a részt, mert féltek, hogy lelassítja a filmet, de a rendező épp amiatt ragaszkodott hozzá, hogy a nézők egy picit szusszanhatnak.

6. Antoine Fuqua nem egy sokadik „jók a rosszak ellen” filmet akart forgatni. Ezért a két főszereplőnél vannak szürke foltok, egyikük sem jó vagy rossz. Harris valaha jó zsaru volt, de az évek során sokat idomult azokhoz, akik ellen az utcán harcol. Hoyt pedig hiába jó ember, sokszor kényszerül a saját elvei ellen cselekedni.

7. A film egyik nagy fordulata, amikor kiderül, hogy Harris végül is a rossz oldalon áll. A szerep meghozta Denzel Washingtonnak a második Oscart, ugyanakkor sokan furcsának találták, hogy az egyébként mindig jó embereket alakító színész miért vállalt el egy negatív figurát.

8. Az egyik jelenetben míg Hoyt Harrisre vár egy gengszterekkel teli házban, leül velük pókerezni. De menet közben rájön, hogy magára maradt és komoly veszélyben van. A rendező azzal érte el, hogy Ethan Hawke valóban idegesnek és prédának tűnjön, hogy a gengsztereket alakító színészeket az előre megírt szövegük és tetteik megváltoztatására kérte anélkül, hogy Ethan Hawke-nak szólt volna erről.

9. Denzel Washington a kedvenc szerepeként gondol a filmre, nem csak azért, mert meghozta számára a második Oscart. Hanem azért is, mert rengeteg saját ötletet adhatott hozzá Alonzo Harris karakteréhez, a híres King-Kong szöveget is improvizálta.

10. A film ikonikus befejezése csak egy volt az ötletek közül. Volt olyan verzió, amiben Harris végül megkapja a pénzét és el tudja sikálni a piszkos ügyeit, vagyis megússza a büntetést. Egy másik verzióban viszont miután Jake nem adja vissza a pénzt, amivel kimosná magát az orosz gengszterek előtt, Harris inkább fejbe lövi magát, hogy ne az oroszok öljék meg.

88 Kiképzés  (2001)

dráma | krimi | thriller

A kábítószer-osztály nyomozója, Alonzo Harris (Denzel Washington) tudja, mik az utca törvényei: igazság ide vagy oda, keménynek kell lennie, és nem szabad könyörületet mutatnia.... több»