A Szárnyas fejvadász 2019-ben elhunyt ikonikus sztárja, Rutger Hauer a mai napon született 79 éve. Cikkünkben 5 érdekességgel emlékezünk a színészre. 

1. IGAZI EMBERBARÁT ÉS TETTREKÉSZ AKTIVISTA VOLT

Hauer híres volt környezetvédő és aktivista tevékenységéről az AIDS jótékonysági szervezetekben.

Ezért és filmes karrierjéért 2013-ban a Holland Lovagrend lovagjává avatták. A halálhírét követően az alábbiak voltak olvashatók a weboldalán: "Rutger egyik utolsó kívánsága az volt, hogy a Starfish folytassa jótékonysági tevékenységét és az AIDS elleni küzdelmet, és Ineke értékes segítségével, részvételével és irányításával folytatjuk Rutger kívánságának szellemében, és mindent megteszünk, hogy továbbvigyük felbecsülhetetlen örökségét."

2. KÉNYTELEN VOLT ELHAGYNI AZ OTTHONÁT

Hogy a színészettel foglalkozhasson, kénytelen volt elhagynia az otthonát, mivel akkoriban Hollandiában csak néhány film készült évente. Szülei mindketten drámatanárok voltak, a család gyermekeit dadusok nevelték, mesélte a színész Associated Pressnek egy 1981-es interjúban. Arra a kérdésre, hogy miért hagyta el a hazáját, hogy színészi karriert folytasson, Hauer így válaszolt: "Hollandia évente csak 5-10 filmet készít, és én ismertem az összes rendezőt. Ha ott maradnék, elvéreznék." Ekkor döntött úgy, hogy a nyelvtanulásra fok fókuszálni, és elmondása szerint megtalnult folyékonyan angolul és németül.

3. GOLDEN GLOBE-DÍJAT NYERT EGY KEVÉSSÉ ISMERT FILMMEL

Hauer 1988-ban Golden Globe-ot nyert a második világháborúban a nácik elleni felkelés vezetőjének megformálásáért, így ő számított a legsikeresebb holland színésznek külföldon. A filmben az általa alakított Pechersky hadnagy volt az oroszok vezetője a II. világháború egyik legsikeresebb zsidó felkelésének egy koncentrációs táborban.

Az 1990-es években Hauer újra ismertté vált az Egyesült Királyságban sugárzott Guinness-reklámfilmnek köszönhetően.

4. AZ A BIZONYOS IMPROVIZÁCIÓ

Hauer leghíresebb pillanata a filmvásznon egyértelműen a "könnyek az esőben" monológ volt Ridley Scott Szárnyas fejvadászában. Hauer alakította Roy Blattyt, egy bosszúálló replikáns karaktert. A monológban Hauer azt mondja Harrison Fordnak: "Olyan dolgokat láttam, amit ti el sem hinnétek. (...) Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint könnyek az esőben. Ideje meghalni." A film egyik forgatókönyvírója, David Peoples a Hollywood Reporternek elmondta, hogy Hauer improvizálta a kultikus monológ egy részét. Peoples elmondása szerint miután a forgatás leállt, "[Hauer] úgy nézett rám, mint egy csintalan kisfiú, mintha azt vizsgálná, hogy az író nem lesz-e mérges. Nem mutattam ki, hogy feldúlt vagyok, de akkoriban egy kicsit feldúlt voltam (...)”  - árulta el, majd hozzátette, hogy miután látta a filmet, gyönyörűen találta a jelenetet.

5. AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ SZERELEM

Hauer feleségét, akivek 50 évig alkotott egy párt, Ineke Ten Katét és lányát, Aysha Hauert hagyta hátra. A színész korábban volt már házas, első felesége Heidi Merz volt. Tennel 1985-ben kötöttéK össze az életüket, de 1968 óta alkottak egy párt.  

sci-fi | thriller

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a... több»