A Disney Oscart akar a Fekete PárducnakA kép forrása: https://screenrant.com/black-panther-movie-oscar-campaign/

Egy hónappal a bemutatása után a Fekete Párduc már bebetonozta magát a filmtörténelembe, mint egy jelenleg egyedülálló alkotás. A film ebben a pillanatban a legjobb értékeléseket kapott szuperhős-film a Rotten Tomatoes-on, a kritikusok imádják, a nézők pedig úgy tódulnak a moziba, mintha muszáj lenne – és valahol az is, mert a film előlépett a „muszáj megnézni” kategóriába.

Amellett, hogy a film bődületes összegeket csinál a pénztáraknál, sokan emlegetik precedens-teremtő értékeit – és a most lezajlott Oscar-díj átadás fényében már sokan azon elmélkednek, milyen esélyekkel indul a film a jövő évi jelölésnél.

A Disney egyáltalán nem titkolja, hogy a film minden anyagi és egyéb támogatást megkap majd ahhoz, hogy eszébe jusson az Akadémia tagjainak a legjobb filmek kiválasztásakor – és kifejezett céljuk, hogy a filmet akár a nagydíjra, vagyis a legjobb film díjára is jelöljék.

Lehet, hogy ez igen magas lécnek tűnik – ráadásul hol van még az év vége -, ám a film akár jó eséllyel indulhat több kategóriában is. Ilyenek Ruth E. Carter agyondicsért jelmezei, az idén első nőként Oscar-díjra jelölt operatőri munkája,  Ludwig Göransson filmzenéje, Ryan Coogler rendezése – és akár a színészeknek is kinézhet pár jelölés az alakításokért.

A Fekete Párduc legnagyobb kihívása az lesz, hogy a következő hónapokban ne csillapodjon körülötte a felhajtás – ám annak tükrében, milyen nagy hatással van eddig a nézőkre és a napi kultúrára, ez talán nem lesz kivitelezhetetlen.