A Monty Python legendája is beszállt a magyar rendező filmjébe

Terry Gilliam csatlakozott egy magyar animációs film stábjához! Mondjuk a részleteket.

Ahogy azt mára már többen is megírták, a híres Monty Phython tag és sokoldalú, kultikus alkotó executive producerként csatlakozott Turai Balázs animációs rövidfilmjének, az Amoknak a csapatához. A hírről Osváth Gábor, a film producere tájékoztatta az MTI-t a tegnapi napon.

Különleges megtiszteltetés ez, mivel Turai Balázst régóta inspirálja Gilliam életműve. Az, hogy Gilliam csatlakozott az alkotói gárdához, annak köszönhető, hogy Turaiék felkeresték őt. A Brian életéért is felelős művész pedig, miután megnézte Turai korábbi munkáit, kifejezte őszinte rajongását az Amokért.

Az, hogy egy olyan kaliberű név, mint Terry Gilliam csatlakozik egy kis magyar animációs filmhez, nagyszerű lehetőségeket nyithat meg az Amok előtt.

Az Amok a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Filmjus Alapítvány támogatásával készült, gyártója a Magyarországi Boddah volt. Utóbbi nevéhez fűződik többek között Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült, idén Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27 című alkotása is.

A rövidfilm története:

"A tizennégy perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével."

Az Amok eddigi útja

A film tavalyi bemutatója óta 47 ország 105 fesztiváljának versenyprogramjában szerepelt(!), Kanadától Spanyolországon át Japánig. Az Amok idén júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a Szarajevói Filmfesztiválon pedig a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta. Emellett elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, az év elején pedig bekerült az Annie Awards idei jelöltjei közé.

Mondhatjuk tehát, hogy eddig igen szépen szerepel a nemzetközi porondon Turai Balázs alkotása! Sok sikert kívánunk és szurkolunk érte a továbbiakban is!

81 Amok  (2022)

animáció | rövidfilm

Miután Clyde elvesztette menyasszonyát és jóképűségét egy szörnyű balesetben, amelyben egy gonosz Mikulás törpe is részt vett, szembe kell néznie belső démonaival. több»

Rendező: Turai Balázs