A rohadt anyaszomorítók! - Eddie Murphy a visszavonulásáról

Eddie Murphy a ’80-as és a ’90-es évek egyik legfelkapottabb komikusa volt, ám az ezredforduló után egyre kevesebb jó filmet és alakítást láthattunk tőle. Ez végül odáig vezetett, hogy egyre borzalmasabb filmekben szerepelt, aminek meg is lett az eredménye.

Az Arany Málna díjat minden évben a legrosszabb filmeknek és színészeknek adják oda. Alapvetően nem egy nagy ceremóniáról van szó, a filmipar sem veszi túlságosan komolyan. Ám 2010-ben Eddie Murphy mégis rendesen berágott a zsűrire, ugyanis megválasztották az évtized legrosszabb színészének.

Ez nem is akkora csoda, ha azt vesszük, hogy előtte olyan filmekben szerepelt, mint a Pluto Nash - Hold volt, hol nem volt..., a Norbit vagy Az üresfejű. Ezek egytől egyig bukott filmek voltak, Eddie Murphy pedig csak árnyéka egykori önmagának.

A színész nemrégiben egy interjú során elevenítette fel ezt az időszakot. Úgy fogalmazott, „az anyaszomorítók nekem adták minden idők legrosszabb színésze díjat, mert rossz filmekben játszottam. Talán itt volt az ideje egy pihenésnek.”

Eddie Murphy tehát eléggé kiakadt, de ugyanakkor magába is nézett és rájött, hogy nem véletlenül kapta meg a nem túl nívós címet. Ő is érezte, hogy egyszerűen borzasztó filmekben játszik, ezért úgy döntött, ideje visszavonulni egy picit. 2013 és 2018 között csupán egyetlen filmben, a Mr. Church-ben vállalt szerepet.

Eddie Murphy a pihenéssel töltött időt arra is kihasználta, hogy egy picit összegezze a dolgokat. Nem akarta, hogy az utolsó filmjei azok a gyenge mozik legyenek, amiket a visszavonulása előtt forgatott. Ezért úgy döntött, visszatér és újra megmutatja, hogy igenis tud vicces lenni.

A nagy visszatérésre 2018-ban A nevem Dolemite életrjazi filmben került sor, amit a szakma elég nagy elismeréssel fogadott. A Golden Globe-on nem csak a filmet jelölték, de Eddie Murphyt is. Sőt, a 2019-es Arany Málna díjátadón megkapta a nagy visszatérő díját is.