Antiszemitizmussal vádolják Emma Watsont, az ENSZ izraeli nagykövete is reagált

Számos híresség mellett Susan Sarandon és Mark Ruffalo is aláírta az antiszemitizmussal vádolt Emma Watsont támogató levelet. 

Múlt héten vádolták meg antiszemitizmussal Emma Watsont, de a botrány csak most kapott igazán lángra. Az eset azzal kezdődött, hogy a Harry Potter franchise Hermionejeként ismert színésznő az Instagramon közzétett egy képet, amely egy palesztinbarát tüntetésen készült, és melyen a "szolidaritás egy ige" feliratú transzparens is látható. A képhez egy idézetet is mellékelt a szolidaritás jelentéséről Sara Ahmed interszekcionális feministától.

A poszt komoly visszhangot váltott ki izraeli tisztviselők részéről, közéjük tartozik Danny Danon, Benjamin Netanjahu kormányának volt tudományos minisztere és az ENSZ korábbi izraeli nagykövete, aki azt mondta: "Tíz pont a Griffendéltől, amiért antiszemita vagy."

Izrael jelenlegi ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan így kommentálta az ügyet: "A Harry Potterben talán működik a fikció, de a valóságban nem működik. Ha így lenne, akkor a varázslóvilágban használt varázslatokkal ki lehetne küszöbölni a Hamász (amely elnyomja a nőket és Izrael megsemmisítésére törekszik) és a Palesztin Hatóság (amely támogatja a terrort) gonoszságát."

Az Artists for Palestine UK, a "palesztin jogokért összefogó" kulturális hálózat által szervezett levelet több mint 40 neves személy, köztük Gael García Bernal, Jim Jarmusch, Maxine Peake, Viggo Mortensen és Steve Coogan is aláírta: "Csatlakozunk Emma Watsonhoz, hogy támogassuk azt az egyszerű kijelentést, miszerint "a szolidaritás ige", beleértve a nemzetközi jog szerinti emberi jogaikért küzdő palesztinokkal való érdemi szolidaritást."

"Felismerjük az alapvető hatalmi egyensúlyhiányt Izrael, a megszálló hatalom és a palesztinok, a katonai megszállás és apartheid rendszerében élő palesztinok között. Kiállunk a folyamatos izraeli kísérletek ellen, amelyek arra irányulnak, hogy palesztin családokat erőszakkal kitelepítsenek otthonaikból a kelet-jeruzsálemi Sheikh Jarrah, Silwan és a megszállt palesztin területeken."

A művészek hozzátették, hogy elítélik a rasszizmus minden formáját, beleértve az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát is.