Bocsánatot kért a BBC a J.K. Rowlinggal kapcsolatos állításai miattA kép forrása: Warner Bros. Pictures

Bocsánatot kért a BBC a Harry Potter-könyvek szerzőjétől, J. K. Rowlingtól, miután a csatorna azt állította, hogy a transznemű nőkről tett megjegyzései miatt a skóciai új gyűlölet-bűncselekménytörvény rossz oldalára kerülhet.

A BBC Scotland egy április 2-án megjelent, Rowlingról készült riportban arról számolt be, hogy a 2021-es gyűlölet-bűncselekményekről és közrendről szóló (skóciai) törvény azt jelenti, hogy a transznemű identitással kapcsolatos "becsmérlő megjegyzések" bűncselekménynek minősülnek.

"Ez pontatlan volt, és arra kellett volna utalnunk, hogy a törvény új bűncselekményt szülhet, amelyben valaki fenyegető vagy sértő módon közöl anyagot vagy viselkedik fenyegető vagy sértő módon azzal a szándékkal, hogy ‘gyűlöletet szítson’ eme tulajdonságok alapján” - írja a BBC a honlapján.

“Elnézést kérünk az okozott félreértés miatt, és emlékeztettük munkatársainkat a pontosság fontosságára a kiadványainkban” - tette hozzá a csatorna.

A skóciai rendőrséghez panasz érkezett Rowling ellen, miután transznemű nőket férfiként jellemzett, a hatóságok azonban nem tettek semmilyen lépéseket. Ez a harmadik alkalom, hogy a BBC bocsánatot kért Rowlingról és a transzneműek jogairól alkotott nézeteiről szóló tudósításai miatt.