Vannak az igazán nagy klasszikus komédiák és szatírák. Ennek talán legnagyobb mesterei a Monty Phyton társulat tagjai voltak. Ám néha olyan poénokat sikerült kitalálniuk, amik eléggé megnehezítették a forgatásokat. Volt egy ilyen a Brian élete kultfilmben is.

A film meglepő módon Brian életéről szól, aki egy napon született Jézussal, csak épp egy istállóval arrébb. Ezért egész életében mindenki összekeveri a messiással, holott ő csak egy egyszerű, csendes életet szeretne élni, ami még véletlenül sem végződik keresztre feszítéssel.

A Brian élete néhány jelenetében feltűnik Pilátus is, aki a történet szerint beszédhibás. Amikor a római légiósok a színe elé vonszolják a császár elleni terrormerényletre készülő csoport egyetlen túlélőjét, Briant, el is szabadulnak az érzelmek. Pilátus az egyik barátját emlegeti, akit Fikusz Kukisznak (az angol eredetiben Bigus Dickus) hívnak, ám akárhányszor kiejti a nevét, a légiósok elfojtott röhögésben törnek ki. Ő ezt személyes sértésnek veszi és gladiátorképzőbe zavarja őket büntetésként.

Pilátust Michael Palin alakította zseniálisan, aki egy interjúban arról mesélt, hogy ezt a jelenetet piszok nehéz volt leforgatniuk. Pontosan azért, mert a poénokon nem csak a filmbéli szereplők, de az őket megformáló színészek a valóságban is állandóan elröhögték magukat. Ez addig nem is volt baj, amíg ez volt a szerepük is. Csakhogy neki, és Graham Chapmannak (aki Briant alakította) végig fapofával kellett maradniuk. Ez pedig igen-igen nehéz volt, amikor körülöttük mindenki másnak szabad volt röhögnie.

Michael Palin azt is elmesélte, hogy a jelenet forgatása nagy részében sikerült elterelnie a gondolatait, és ez segített is neki, de egy ponton már ő sem bírta tovább. Amikor közvetlen közelről beszélt az egyik légióst alakító Chris Langhammel, mindketten elröhögték magukat, de ezt alig lehet látni a filmben, mert úgy vágták meg.

szatíra | vígjáték

Jézussal egy időben, alig egy istállóval arrébb még egy kisded született, Brian. A fiú a sors különös játékaként úgy nő fel és éli az életét – annak minden... több»