73 Free Guy  (2021)

Ryan Reynolds már többször bizonyította, hogy nagyon fekszik neki az akció-vígjáték műfaj, elég ugyebár csak a Deadpool filmekre gondolnunk. Valami hasonlót (de várhatóan kevésbé vulgárist és obszcént) várhatunk a színész következő filmjétől is, amely a napokban kapta meg második előzetesét. És nem mellesleg Ryan Reynolds úgy beszél róla, mint karrierje eddigi legjobb filmjéről. Melyik ez a film? A Free Guy, amely a tervek szerint idén decemberben kerülhet a mozikba, de mint tudjuk, ez manapság minden filmnél kétséges.

A Free Guy története egy NPC-ről, vagyis nem játszható karakterről, Guyról szól. Az események ugyanis egy GTA-szerű, nyílt világban játszódó videojátékban zajlanak. Guy éli az NPC-k hétköznapjait, mindig, minden nap ugyanazzal telik, csak épp néha váratlanul meghal, hogy aztán másnap reggel minden kezdődjön elölről. Csakhogy egy nap ráébred, hogy a világ, amiben él, nem is valódi, és azok az események, amelyek körül veszik, a legkevésbé sem normálisak.

Ryan Reynolds a napokban egy interjúban beszélt a filmről és a forgatásról. Elmondása szerint karrierje eddigi legkönnyebb forgatásán van túl, a film pedig kétségkívül az eddigi legjobb, amin dolgozhatott. Nem csak azért, mert látszólag egy könnyed akció-komédia lesz, hanem azért is, mert valójában a vicces felszín alatt egész komoly témákat feszeget.

Míg az első előzetes tényleg csak a fent vázolt helyzetre koncentrált, a napokban érkezett második kedvcsináló már sokat árnyal a képen és jobban bevezet minket a történetbe. Ez alapján a Free Guy a háttérben a megszokott világunk végérvényes megváltozásáról is szól, ami nem is lehetne most aktuálisabb téma.